Investicije stižu u Trgovište

Opština Trgovište jedna je od nerazvijenih u državi. Ipak, poslednjih godina ima pomaka, zahvaljujući subvencijama. Otvaraju se fabrike, a svako radno mesto znači i ostanak stanovnika.

Dolaze investitori u Trgovište, oživljavaju Industrijsku zonu. Pogoni "Pčinje" i nekadašnje fabrike zečeva ponovo su pokrenuti posle dve decenije propadanja.

Delatnost je promenjena, sada proizvode plastiku i pčelarsku opremu. Uposleno je šezdesetak radnika u oba preduzeća.

"Čekao sam tri četiri godine, radio sam privatno", kaže radnik Dalibor Arsić.

"Do kraja godine povećećemo obim proizvodnje, uključiti u rad još mašina, zaposliti još radnika, biće ukupno 19", najavljuje Igor Stojmenović, direktor fabrike "Trgoplastika" u Trgovištu.

Posle dvoipogodišnje pauze, u Radovnici opet radi fabrika dečjih krevetića, sa 42 radnika. Očekuju nove ulagače.

"Imamo u najavi još jedanog većeg investitora iz Grčke za proizvodnju i preradu ribe. Tako da računamo, da će se u Trgovištu upošljavati što više ljudi i ostajati na ovim prostorima", kaže Nenad Krstić, predsednik Opštine Trgovište.

Opština i Kancelarija za mlade realizuju projekte zapošljavanja obrazovanih ljudi. Posao je od prošle godine do sada dobilo 70-ro, a na tržiđtu rada nema mladih sa diplomom.

"Završila sam fakultet, počela sam da radim, zadovoljna sam i mogu da kažem da uslovi nisu toliko loši za život", kaže Andrijana Filipović iz Trgovišta.

Od 5.000 stanovnika 1.000 je nezaposlenih. Opština daje subvencije za sklapanje brakova, podstiče natalitet. Pre šest godina rođeno je 17 beba, a prošle 68.

broj komentara 0 pošalji komentar