Najdeblje drvo u Srbiji raste u Brzanskom moravištu

Ministarstvo za zaštitu životne sredine predložilo je da se "Brzansko moravište", nastalo na prostoru starog meandra Velike Morave, proglasi specijalnim rezervatom prirode i da se dodatno zaštiti. Reč je o izuzetnom eko sistemu, a do nadavno naučnoj javnosti nije bilo čak ni poznato da tu raste jedno od najvećih stabala u Srbiji.

Brzansko moravište je prirodna mrtvaja i jedno od poslednjih staništa močvarnih ptica, vodozemaca i gmizavaca u dolini Velike Morave.

Nalazi se izmedju reke i koridora 10 na granici jagodinske i opštine Batočina.

Obraslo je gustom trskom i teško mu je prići. Morava ga redovno plavi i možda baš zato eko sistem ovde je ostao netaknut.

"Poseban značaj moravište ima sa aspekta zaštite ptica močvarica, jer je deo migratornog koridora. Nalazi se na Moravsko-vardarskom putu seobe i predstavlja usputnu stanicu - odmorište ptica. Na moravištu preko godine boravi više od 90 vrsta ptica od kojih su oko 60 strogo zaštićene vrste, a više od 50 vrsta su ptice gnezdarice," kaže biolog Boban Stanković.

U brzanskom moravištu raste najdeblje drvo u Srbiji. I nije reč o hrastu kako bi se u prvi mah pomislilo, već o beloj topoli koja ima impresivnih 3.3 metra u prečniku."

U udžbenicima studenata šumarskog fakulteta piše da je životni vek topole maksimalno 50 godina.

Ova je rešila da obori sve rekorde jer živi 4 puta duže. Nekim čudom su je zaobilazile sekire i testere, kao i biolozi.

I dalje vitalno drvo visoko je 36 metara, a površina pod krošnjom je gotovo devet ari.

Gorostasa kraj Morave valjalo bi dodatno zaštititi kao i kompletno Brzansko moravište, a javna prezentacija budućeg specijalnog rezervata prirode biće održana u petak u Jagodini.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво