Slabo interesovanje topličkih poljoprivrednika za organsku proizvodnju

Iako je podneblje izuzetno pogodno za proizvodnju organske hrane, u Toplici se za ovu granu poljoprivrede opredelio samo jedan proizvođač koji, zbog bolje cene, svoje proizvode uglavnom izvozi.

Na prokupačkim pijacama-letnje šarenilo. ne samo da lepo izgleda i da su cene povoljne nego je, kažu prodavci, i sve zdravo i prirodno.

Kupci, međutim, nisu baš sigurni šta pazare. "To je sve sa đubrivom, sa prskanjem, hemijski," kaže jedan od kupaca na prokupačkoj pijaci.

Najkvalitetnija bi svakako bila organska hrana, ali je prema pređašnjim iskustvima ovde malo onih koji su spremni da za nju i plate, pa jedini sertifikovani proizvođač organskog voća u Toplici svoju robu uglavnom prodaje marketima po većim gradovima.

"Traži se u Srbiji, traži se u inostranstvu, velika je potražnja. ne stignem da proizvedem kolika je prodaja," kaže Ljubinko Vasiljević, proizvođač organske hrane.

Da bi ovakvih proizvođača bilo više potrebno je puno znanja i veće ulaganje a država podstiče ovu granu subvencijama koje su za 70 odsto veće od onih za konvencionalnu poljoprivrednu proizvodnju.

To je, kažu, dovoljno da se pokriju troškovi sertifikacije bez koje je nemoguće ozbiljno raditi.
"U suštini ta sredstva pokrivaju te troškove. Proizvođač posle, prilikom prodaje, ostvaruje veći profit na tržištu, " objašnjava Dejan Tonić iz Poljoprivredne
stručne sližbe u Prokuplju.

A, za sam početak neke buduće proizvodnje možda najvažnije zemljište koje je u ovim krajevima ,kažu stručnjaci, kao bogom dano za organsku proizvodnju hrane

broj komentara 0 pošalji komentar