Naknada za porodiljsko i za poljoprivrednice

Od 1. jula prema novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, nege i posebne nege deteta imaju i žene poljoprivrednice.

Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici s decom, koji važi od 1.jula, predviđa pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, nege i posebne nege deteta i za žene poljoprivrednice.

U Jablaničkom okrugu ima 19 i po hiljada registrovanih poljoprivrednih domaćinstava, a četvrtina nosilaca domaćinstva su žene.

Jedna od njih je Snežana Radovanović. Ona briše znoj sa čela, ali ne skida osmeh. Više od tri decenije svaki dinar zarađuje mukotrpnim radom, od svitanja do ponoći je na nogama.

Kad završi sve poslove u kući, dvorištu i na njivi čekaju je unučad.

Pomoć države nikad nije dobila, ali je raduju novine u Zakonu i olakšice koje će ubuduće imati mlade žene na selu.

"Svaka čast! Svakoj mladoj ženi treba malo podrška i da može da radi i da ima nešto i sve. Mi nismo imali ništa," kaže Snežana Radovanović,poljoprivrednica iz Brestovca.

Prvi put i žene koje se bave poljoprivredom imaju pravo na naknade za rođenje, negu i posebnu negu deteta pod uslovom da su osigurane.

"Kao nosioci poljoprivrednog domaćinstva koje imaju status lica koje samostalno obavlja delatnost i majke koje su u 24 meseca koje prethode rođenju deteta bile poljoprivredni osiguranici," objašnjava Nadica Šalinger, šef odseka za društvenu brigu o deci.

U odseku za društvenu brigu o deci u Leskovcu očekuju više posla.

Spremni su, umreženi tako da nema ni čekanja ni šetanja od šaltera do šaltera.

Za tri dana nije podnet nijedan zahtev, ali kažu uvek je tako kada se uvode novine.

"U toku dana je već bilo interesovanja. Najviše se odnosilo na posebnu negu deteta," navodi Nadica Šalinger, šef odseka za društvenu brigu o deci.

Na teritoriji Leskovca oko 2000 žena ima poljoprivredno osiguranje.129 njih su nosioci domaćinstva.

Taj broj uskoro bi mogao da bude veći zahvaljujući i novom Zakonu i subvencijama koje Ministarstvo poljoprivrede daje mladim proizvođačima.

Stevica Marković iz Brestovca planira da prevede gazdinstvo na ime dvadesetogodišnje ćerke.

"U perspektivi je za neku godinu da se uda.Želeo bi da ima svoju slobodu,da može normalno u toj porodici da odlučuje ali da bude opet samostalna i nezavisna," kaže Stevica Marković, poljoprivrednik iz Brestovca.

Podsticajne mere u poljoprivredi kao i pravo naknade zarade za vreme porodiljskog uz znatno veće iznose dečjeg dodatka daju nadu za oporavak sela.

Da mladi ostaju na imanjima i da se rađa više dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи