Mladi u borbi protiv dijabetesa

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti iz Kruševca organizovalo je prvi put kamp na Jastrepcu za mlade od osamnaest do trideset godina koji boluju od dijabetesa. Tokom sedmodnevnog druženja, steći će dovoljno znanja i iskustava za dalji život bez komplikacija koje ova bolest može da prouzrokuje.

Tridesetak mladih će posle predavanja i radionica sa lekarima, razgovora sa starijima koji se godinama uspešno nose sa dijabetesom, pokrenuti udruženja i postati lideri, posebno u manjim sredinama gde o šećernoj bolesti retko govore čak i porodice sa ovim problemom.

"Saznanje o tome šta je dijabetes, ljudima koji možda ne boluju od dijabetesa. Veoma je važno da budu upoznati šta je to zapravo dijabetes, kako dolazi do toga i koje su posledice", objašnjava Jovana Rakić iz Kruševca.

"Pošto se krećem punih 12 godina po kampovima, dve godine sam volontirao deci na Goču, tako da sam neka svoja saznanja koja sam imao o dijabetesu prenosio i mlađoj deci, takođe i starijim ljudima", kaže Vladimir Jelić iz Čačka.

Desetogodišnji Lazar provešće sa odraslima dan-dva kako bi se pripremio za svoj prvi kamp na Goču.

"Mislim da ću na kampu da naučim da dam insulin i da idem svuda sa drugovima. To je super, znači da budeš samostalan", kaže Lazar.

Kruševačko društvo za borbu protiv šećerne bolesti prepoznalo je potrebu za obrazovanjem  mladih, posebno onih koji ovu bolest dobiju posle osamnaeste godine.

"Da se naviknu na nov način života, da ih ohrabrimo da nastave da žive normalno bez obzira što moraju sada da poštuju pravila koja nosi šećerna bolest. To znači četiri puta uzimati nove doze insulina, meriti stalno šećer, pravilan režim ishrane i što je najbtnije svakodnevna fizička aktivnost", objašnjava Latinka Milojević, predsednica Društva za borbu protiv šećerne bolesti Kruševac. 

Zato je važan režim ishrane na kampu sa kojim je upoznato osoblje kuhinje.

"Naravno to su kuvana jela. Za dezert danas imamo voćnu salatu", kaže Božica Maksimović, kuvarica.

Dijabetes od koga boluje svaki deseti stanovnik u Srbiji ne treba da bude hendikep u životu. Zato je rad sa mladima i decom neophodan, kako bi shvatili da njihova bolest nije prepreka za dalji život, studije, zapošljavanje i planiranje porodice.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво