Obnova Đurđevih stupova pri kraju

Višedecenijska obnova manastira Đurđevi stupovi u Novom Pazaru koji se nalazi na Listi svetske kulturne baštine, privodi se kraju. Manastir koji je Stefan Nemanja podigao 1171. godine, oživeo je - posle tri veka u ruševinama.

Akciju "Podignimo stupove, obnovimo sebe" podržali su osim države, brojni sportisti, umetnici, vernici, donatori, prijatelji manastira širom sveta. Međutim, očekivanja vernika nisu sasvim ispunjena, jer je obustavljena izgradnja kula.

Iako je prošlo više od šest godina od kada je na preporuku UNESKLA obustavljeno zidanje kula na Đurđevim stupovima, vernici i bratstvo manastira ne gube nadu da će pri završetku obnove zadužbine Stefana Nemanje i one biti izgrađene. Visoke kule -stupovi po kojima je manastir dobio ime, po predanju su nekada bile simbol Nemanjine moći.

"Nadamo se da će u potpunom sjaju da zasvetli kada se kule budu izgradile i on će zaista biti ono što je uvek bio", kažu posetioci.

Pošto su Đurđevi stupovi pod zaštitom Uneska, Srbija se potpisivanjem Konvencije o zaštiti svetske prirodne i kulturne baštine, obavezala da poštuje osnovne postulate i kriterijume na osnovu kojih je dobro upisano u na svetsku listu, kao i na očuvanje autentičnosti i univerzalne vrednosti.

"Mišljenje misije UNESKA koja je boravila ovde 2009. godine je da se u čitavom kompleksu ne bi dalje više ništa raditi. Što se tiče same crkve, građevinski stručnjaci, naši takođe smatraju da je ovo maksimalan stepen obnove i da apsolutno nikakva dalja obnova na bazi idealnih rekonstrukcija, ne bi bila moguća", objašnjava Marina Nešković, iz Republičkog zavoda za zštitu spomenika Srbije.

U dopisu RTS-u, Ministarstvo kulture i informisanja navodi da celokupna obnova i rekonstrukcija kula nije naučno utemeljena i da ne postoje relevantni podaci na osnovu kojih bi bile obnovljene u punoj visini, te da bi svaki pokušaj bio u suprotnosti sa osnovnim principima zaštite, konzervacije i restauracije spomenika kulture, što su potvrdile i savetodavne misije UNESKA 2009. i 2012. godine.

"Sa kulama ili bez kula, manastir Đurđevi stupovi su pre svega u bogoslužbenoj funkciji kao i crkva. Stekli su se uslovi za neometan liturgijski život. Deo konaka je obnovljen. Što se tiče same arhitekture i samih stupova, to prepustamo struci - kako struka bude odlučila, tako će i biti, a prepuštamo i našim molitvama, Bogu i svetom Georgiju. Mi bi smo voleli, mi se nadamo, mi želimo i verni narod i mi"; poručuje otac Gavrilo, iguman manastira Đurđevi stupovi u Novom Pazaru.

Obnova manastira se nastavlja. Do kraja godine planiran je završetak radova na uređenju i prezentaciji manastirskog kompleksa, kao i pešačkih staza.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво