Bezbedniji informacioni sistem u lokalnoj upravi Šapca

Šabac je jedan od gradova u kojem će se testirati informacioni sistem, a potpisani sporazum je deo projekta "Jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u primeni regulative u oblasti zaštite podataka o ličnosti i informacione bezbednosti".

Pen testiranje informacionih sistema je metod procene sigurnosti kompijuterskih sistema ili mreže u lokalnoj upravi. To je simuliranje napada zlonamernih korisnika. Reč je o projektu  Naleda, Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije i kompanija koje testiranje izvode.

Testiranje će raditi sertifikovani stručnjaci koji će proveriti koliko su informacioni sistemi u lokalnim upravama sigurni i bezbedni, a podaci od javnog značaja zaštićeni. U gradskoj kući održan je sastanak svih koji su uključeni u projekat, i kako je rečeno, Šabac je grad pilot, jer je prvi grad u okviru e uprave.

"Cilj projekta je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti zaštite podataka o ličnosti, u oblasti povećanja informacione bezbednosti lokalnih samouprava koje treba da se povežu u državne informacione sisteme da bi smo imali efikasnu elektronsku upravu", objašnjava Dragana Ilić, iz NALED-a.

"Radi se jedna simulacija koja otkriva sve ranjivosti na nekom informacionom sistemu - praktično, nakon te analize se pravi jedan izveštaj koji će u svom izveštaju imati set mera koje je potrebno uraditi da bi se bezbednost podigla na najviši mogući nivo", kaže Darko Ćalasan iz kompanije Saga.

"U gradskoj upravi biće izvršene izmene ukoliko preporuke ovih eminentnih stručnjaka budu takve, dakle izmene koje su neophodne radi zaštite podataka u našem informacionom sistemu", kaže Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika Šapca.

Testiranje je besplatno, sprovodiće se u julu i avgustu u deset lokalnih uprava koje su članice Saveta za E-upravu . Do kraja godine biće donet nov zakon o zaštiti podataka, a Zakonom o elektronskoj upravi tačno se utvrđuju obaveze i kako da se svih 160 lokalnih uprava povežu u e poslovanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво