Kontrolisana proizvodnja maline - za bolju cenu

Malinari u višim predelima valjevskog kraja privode kraju berbu tradicionalnih jednorodnih sorti maline. Sezona je lošija od prethodnih, zbog losih vremenskih uslova, koji su uticali i na cenu. U pojedinim valjevskim selima odlučuju se za kontrolisanu proizvodnju maline, kako bi ostvarili bolju cenu.

U valjevskim Brezovicama proizvode malinu u kontrolisanim uslovima. Zbog veće otkupne cene, za 50 dinara po kilogramu, gotovo svako domaćinstvo, malinarstvom se bavi na ovaj način.

"Malo i cena, mada je više ima posla, oko ove proizvodnje. Nema prskanja hemijskim preparatima ni korova, isto tako od hladnjačara kome dajemo malinu, imamo stručnjaka koji nas upućuje sa čim može da se prska malina. Oni uzimaju uzorke lista, uzimaju uzorke ploda, tako i da po meni nije loša priča", objašnjava Bogosav Kalabić iz Brezovice kod Valjeva.

Većina meštana svoju malinu predaje u lokalnoj hladnjači - kod svojih komšija u domaćinstvu Tomića koji već dve godine uspešno otkupljuju malinu po standardima kontrolisane proizvodnje.

"To su zahtevi koje poštujemo i oni i ja i borimo se da ispoštujemo. Do sada nismo imali nikakvih problema", kaže Dragan Tomić iz hladnjače "Tomić".

Uprkos poteškoćama i otežanim uslovima proizvodnje, u Brezovicama su oformili i svoju zadrugu.

"Brezovice organik, tako smo i u imenu i u nazivu zadruge naglasali da mi želimo da se bavimo organskom malinom. Očekujem da ćemo ostvariti veći profit, to je prvenstveno cilj,naravno cena je uvek motiv", objašnjava Sreten Milutinović, predsednik Udruženja "Voće-Povlen".

Meštani Brezovica imaju i svoj Dan maline gde promovišu kvalitet proizvoda koji zadovoljava i najprobirljivije svetsko tržište. Možda bi voćari ovog sela mogli da posluži kao primer ostalim malinarima da se i u teškim sezonama može bolje zaraditi.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar