Pirot: Počinje rekonstrukcija fasada na stambenim zgradama

Lokalna samouprava Pirota izdvojila je 13 miliona dinara za rekonstrukciju fasada na stambenim zgradama. Na konkurs gradske uprave javilo se 18 kućnih saveta.

Naselje „Češalj" u strogom centru Pirota jedno je od najstarijih u gradu. To se vidi i po oronulim fasadama koje ugrožavaju bezbednost stanara i prolaznika.

"Zgrada je napravljena 1974. godine i skoro pedeset godina godina fasada nije dirana. Gornji spratovi zgrade koji su više izloženi atmosferskim uticajima su propali, tako da je neophodna neka investicija na zgradi", kaže stanar Dušan Dimitrijević.

Stanari ove zgrade finansirali su izradu projekta rekonstrukcije fasade, pa su u Upravi grada konkurisali za subvencije.

"Za rekonstrukciju fasade potrebno je mnogo para. Mi smo jedan deo, kao skupština stanara izdvojili, a verujem da ćemo uz pomoć lokalne samouprave završiti kompletnu fasadu"; objašnjava Bratislav Jovanović , stanar i upravnik zgrade.

Na konkurs gradske uprave javila su se samo dva kućna saveta koja poseduju projektnu dokumentaciju, a 16 kućnih saveta podnelo je zahtev za finansiranje izrade projekta. Cilj lokalne samouprave je pored povećanja bezbednosti i energetske efikasnosti i lepši izgled grada.

"Uređen nam je i jedan i drugi trg, sređen je hotel i centar grada, a sada se pokušava i da se subvencionisanjem poboljšaju uslovi stanovanja i poveća efikasnost stambene zgrade", kaže Zoran Krstić, načelnik u Upravi grada Pirota.

Zbog velikog interesovanja stambenih zajednica sledeće godine iz budžeta Pirota će biti izdvojeno više novca za rekonstrukciju fasada na zgradama. To treba, naglašavaju u gradskoj Upravi, da bude dodatni motiv kućnim savetima da se bolje organizuju i pripreme projekte.

broj komentara 0 pošalji komentar