Svilajnac: Do građevinske dozvole za samo jedan dan

Izdavanje elektronskih građevinskih dozvola u Srbiji počelo je 1.januara 2016.godine. Prema analizi Ministarstva građevinarstva,s aobraćaja i infrastrukture i NALED-a, pojedine opštine poput svilajnačke, dobro su se organizovale, pa se dozvola dobija za samo jedan dan. U prvom kvartalu ove godine svilajnčani su na nivou Srbije imali najveći broj rešenih zahteva.

Možda je u početku i zvučalo nestvarno, ali oni koji rade sa dokumentacijom za izdavanje građevinske dozvole kažu da su se na brzo rešavanje zahteva navikli još brže. Građevinska dozvola u Svilajncu izdaje se, u proseku, za jedan radni dan.

„Za našu Opštinu mogu da kažem sve najbolje, što se tiče izdavanja, brzine, rokova - da se sve poštuje, da izlaze u susret maksimalno, što nije slučaj sa mnogim opštinama koje ne poštuju neke rokove", kaže Jovica Janković, arhitekta projektant.

Arhitekta, građevinski inženjer i pravnik, sa dva administrativna radnika čine stručni tim koji poslu, kažu u opštinskoj upravi, pristupa sa pozicije rokova. Motivišu se i nagrađuju pripravnici, ali su dostupna i dodatna usavršavanja za sve kojima je to potrebno.

„Najvažnije je to što smo uspostavili odličnu koordinaciju sa drugim službama, sa drugim organima koji učestvuju u postupku izdavanja građevinske dozvole, dok je ključ saradnja sa projektantima, sa licima koja podnose zahteve za izdavanje građevinskih dozvola . Ukoliko je ta dokumentacija potpuna nema smetnje dozvola se izdaje za jedan dan. Građani više ne moraju da dolaze u zgradu opštine", kaže Ivona Paunović, načelnica Opštinske uprave u Svilajncu.

Od početka primene rešena su 602 zahteva za izdavanje građevinske dozvole. Brzina je svima, a posebno investitorima važna karika u poslovanju.

Koliko je investitorima i poslodavcima bitna dobro uređena infrastruktura i brzo izdavanje građevinske dozvole možda najbolje govori podatak da je svilajnačka industrijska zona postala tesna za sve zainteresovane koji su ovde želeli da otvore pogon ili proizvodnju presele iz nekih drugih mesta.

"To je strancima normalno ali ja mislim da to polako postaje normalno i u Srbiji. Rezultat toga je i privreda koja se podiže krupnim koracima u Svilajncu i mi smo skoro na kraju tog jednog prvog puta, a to je obnova privrede", objašnjava Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac.

Poštujući strategiju razvoja elektronske uprave kao jedan od prioriteta Vlade Srbije, Svilajnčani će od prvog jula imati i novi servis za građane - elektronsku prijavu beba.

broj komentara 0 pošalji komentar