Najsloženiji hirurški zahvati u KC Kragujevac - saradnja sa španskim lekarima

Da bi obezbedio kvalitetnu zdravstvenu uslugu pacijentima, Klinički centar u Kragujevcu, uz podršku Ministarstva zdravlja, pre više od godinu dana uspostavio je saradnju sa vodećim španskim ortopedima. Do sada je, uz učešće i naših lekara, obavljeno na desetine najkoplikovanijih operacija kičme. Na takve intervencije, pacijenti su do sada upućivani u inostranstvo.

"Moja najveća želja je da ozdravim, da trčim za loptom, da se igram sa svojom mlađom sestrm, da me ništa više ne boli i najviše želim da se ne gušim više", kaže Anđela Stanišić iz Zemuna.

Četrnaestogodišnja devojčica od rođenja boluje od spinalne mišićne atofije. Zbog slabljenja mišića deformisala se kičma, a grudni koš pritiska unutrašnje organe. Sedi i leži samo na desnoj strani.

"Ima velike kontrakture velikih zglobova, krivi se kičma, pluća su joj slaba, sva je zgrčena i nije u prirodnom položaju", objašnjava Anđelina majka Marija Stanišić.

Retka, progresivna genetska bolest vezala je Anđelu za kolica i dovela do velikog deformiteta kičme. Jedan od vodećih dečjih orpeda Norberto Ventura prihavtio je da pomogne devojčici. U saradnji sa kolegama iz Kragujevca uradio je halotrakciju.

"Ovo je vrlo komplikovan slučaj. Ovim zahvatom korigovaćemo skoliozu, a za par meseci čeka nas nova operacija. U našoj bolnici ovo su standardni zahvati, ali bilo bi bolje da je operacija urađena ranije", kaže Dr Norberto Ventura.

"Ovde imamo trostruku korist: za pacijente to je prva i osnovna korist o kojoj brinemo, drugo - edukacija naših mladih doktora i treća je finansijska korist za naš republički Fond zdravstvenog osiguranja", objašnjava Prof. dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevac.

Halotrakcija omogućava istezanje kičme i oporavak unutrašnjih organa. Prvu prepreku ova hrabra devojčica uspešno je prebrodila. Čeka je ugradnja implanta.

broj komentara 0 pošalji komentar