Dela kineske umetnice u Pirotu

Nakon Hong Konga, kineska umetnica Đo In Fan predstavila je svoje stvaralaštvo i u Galeriji "Čedomir Krstić" u Pirotu. Izložba pod nazivom "Gradovi pamte" inspirisana je putovanjima i upoznavanjem umetnice s tradicijom i kulturom svetskih metropola.

Kineska umetnica Đo In Fan pre skoro 4 decenije, u Pirot je došla putem svile - ali i sledeći svoje srce.

S obzirom na to da je postala pirotska snaha, svih ovih godina živeći na relaciji Srbija - Kina, spajala je ljude, običaje, kulture.

Ali i umetnost - koja je specifična za područje odakle potiče - ali govori univerzalnim jezikom.

Đo In Fan ističe da se njeni radovi predstavljeni na izložbi „Gradovi pamte" umnogome razlikuju od onih koje je stvarala na početku.

"Pre 32 godine, ja sam više crtala tradicionalne stvari: cvet, pejzaž...A sada, ja kada putujem crtam po pamćenju, suvom četkom, suvim tušem. Ne stavljam više nikakve nijanse, niti tonove - samo linije. Linije pokazuju osećaje čoveka", kaže Đo In Fan, kineska umetnica.

Đo In Fan pripada pokretu takozvanog "intelektualnog slikarstva" koji se odlikuje kombinacijom poezije, slikarstva, graviranja i kaligrafije.

"Ona praktično tim kineskim načinom rada i kineskim metodama doprinosi da tradicionalna evropska kultura i umetnost dobiju svoj neki drugi značaj na njenim slikama i crtežima", navodi Radmila Vlatković, direktorka Galerije "Čedomir Krstić" u Pirotu.

Izložba umetnice Đo In Fan je samo početak predstavljanja stvaralaštva ove daleke zemlje.

Uskoro će se ovdašnjoj publici predstaviti i vajari i muzičari, tako da će pirotsko kulturno leto svakako obeležiti kineska umetnost i tradicija.

broj komentara 0 pošalji komentar