Spomenik ruskoj bolničarki na Gučevu

Na planini Gučevo kod Loznice danas je otkriven spomenik ruskoj bolničarki Darji Aleksandrovnoj Korobkinoj koja je poginula pomažući srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu.

Na planini Gučevo kod Loznice danas je otkriven spomenik ruskoj bolničarki Darji Aleksandrovnoj Korobkinoj koja je poginula pomažući srpskim vojnicima u Prvom svetskom ratu.

Aleksandrovna Korobkina, rođena je u tadašnjem Petrogradu u Rusiji, a svoj život dala je za srpski narod.

U znak zahvalnosti, više od jednog veka kasnije, herioni "Bitke pod oblacima" podignut je spomenik, na mestu gde je poginula 2. oktobra 1914. godine.

"Ovo što danas činimo na stotu godišnjicu završnice Prvog svetskog rata je spomenik časti i zahvalnosti Darji Aleksandrovnoj. Na Gučevo je svako deblo sloboda, svaka bukva nikla je iiz krvi razđenih duša koje je svojim zavojima i sto pedeset puta dnevno vidala i zatvarala Darja Aleksandrovna," kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Spomenik Darji Aleksandrovnoj osveštan je u prisustvu vladike šabačkog Lavrentija, predstavnika ruske ambasade i brojnih zvanica.

Ova mlada Ruskinja ostaće upamćena kao velika heriona koja je u Gučevkoj koja je u jednom danu, kažu, umela je da previje i 150 ranjenika.

"Ova hrabra ruska bolničarka previjala je i dan i noć ranjene srpske vojnike pod kišom neprijateljskih kuršuma, ali se hrabra Darja nije bojala smrti, jedino se bojala da je ne zarobe, objašnjava dr Mirko Kerkez, predsednik Naučnog saveta SKANU.

O Darji Aleksandrovnoj ostalo je zapisano i da je u stroju 1914. godine bila u čizmama, koporanu i sa šajkačom.

Da je u najstrašnojoj vatri previjala ranjenike, i govorila 'Kad bi samo znali Rusi za ove muke, požurili bi preko Karpata".

broj komentara 0 pošalji komentar