U Kruševcu na Vidovdan otkriven spomenik kneginji Milici

U Kruševcu, srednjevekovnoj prestonici Lazara Hrebeljanovića, Vidovdan je, osim verskog praznika u spomen stradlnicima iz 1389. ali i svim potonjim, i Dan grada. Ovogodišnju proslavu obeležilo je otkrivanje spomenika kneginji Milici.

"Beše od roda svetla i slavna i naročito od carskog nekog korena, plemena svetog Simeuna Nemanje, prvog gospodara Srbima.,, kaže se za knjeginju Milicu u ,, Žitiju kneza Lazara,, iz 1392. godine.

Statua knjeginje od danas krasi Trg koji nosi ime njenog i Lazarevog prvorođenog sina Despota Stefana.

Ovim su joj se Kruševljani odužili za sve što je za grad, ali i državu Srbiju učinila pre i posle Kosovskoj boja.

"Nakon stradanja kneza Lazara sagradila je Ljubostinju i kasnije se njoj zamonašila i upokojila.Održala je dobre diplomatske odnose sa susednim državama u tim teškim državnim vremenima, a naravno naučila je svoje sinove Stefana i Vuka da budu veoma mudri i da prvenstveno budu požrtvovani za srpski narod i za očuvanje srpske države," objašnjava Nataša Dimovska, kustos Narodnog Muzeja Kruševac.

Uz spomenik Kosovskim Junacima, statua knjeginje je još jedan simbol prestonog srednjovekovnog grada u čijem je središtu dvor sa jednom od najvećih svetinja,
Lazaricom u kojoj se prema predanju srpska vojska pričestila uoči odlaska u boj na Kosovo.

"Ishod bitke nije poznat. Postoje razni izvori kojima smo se mi služili, a naravno i turski istoričari. Nakon Kosovske bitke u Srbiji su se smenila dva vladara i tek padom Smedereva tačnije 1459. godine postali smo deo tog velikog Osmanskog carstva," dodaje Nataša Dimovska.

Spomen na Kosovsku bitku, vekovnu borbu za slobodu i nada u budućnost deo su tekovina Vidovdana koju Kruševljani ponosno neguju.

Svesni dubine snage i veličine žrtve koju je Sveti knez Lazar zajeno sa svojom vojskom podneo zarad budućnosti i večnosti.

broj komentara 0 pošalji komentar