Pančevci strahuju od poplava zbog loše kanalizacije

U Pančevu nije rešena na najbolji način kišna i fekalna kanalizacija, pa građani u nekoliko naselja posle svake jače kiše strepe od poplava. Stanovnici naselja „Mladost" još saniraju posledice prošlonedeljnog pljuska.

Pančevci u nekoliko naselja posle svake jače kiše strepe od poplava u svojim domovima, jer u gradu nije rešena na najbolji način kišna i fekalna kanalizacija.

I nakon velikog pljuska prošle nedelje stanovnici naselja „Mladost" i dalje saniraju posledice:

Iako su platili još pre više od trideset godina priključak na kišnu i fekalnu kanalizaciju stanovnici naselja „Mladost" se plaše svakog jačeg pljuska, jer mnogo toga ovde nije urađeno kako treba.

Mnogi od njih sami su ugrađivali crpne pumpe i pravili razne vrste barijera, ali bez uspeha:

"U naselju imamo samo primarnu kanalizaciju koja ide glavnom ulicom,a u sporednim su napravili nagibe da bi voda oticala do nje. To pri velikim padavinama ne funkcioniše i nama sva voda završi u podrumu i suterenu, objašnjava Siniša Obućina, žitelj pančevačkog naselja „Mladost".

Grozda Lovrić, stanovnica istog naselja kaže:

"U poslednjih 6 godina imala sam poplavu tri puta. Morali smo da podignemo laminat,sve je vlažno, voda je izlazila iz slivnika i kanalizacije."

Njen komšija Srđan Dankuc navodi:

"Mi moramo da se borimo i sa zaraznim bolestima zbog svega ovoga.Moje dete od 5 godina dobilo je dijareju,ima temperaturu i ja sam se razboleo."

U preduzeću „Vodovod i kanalizacija" kažu da deo krivice snose i sami građani, jer su mnogi od njih povezali svoje oluke sa fekalnom kanalizacijom:

"Tada se sistem zaguši zbog velike količine vode koja otiče sa krovova i građani koji imaju podrume i suterene ispod nivoa trotoara imaju problem, jer su direktno priključeni na fekalnu kanalizaciju koju zbog povećane količine vode kišna kanalizacija ne može da primi, objašnjava Aleksandar Radulović, direktor JKP„ Vodovod i kanalizacija".

Činjenica je i da u Pančevu ima samo oko 30 odsto domaćinstava urađenu kišnu kanalizaciju i da grad nedevoljno ulaže u infrastrukturu:

"Mi smo sa građevinskim fakultetom završili jednu veliku studiju koja nam daje smernice šta sve treba da uradimo kako bi smo rešili problem kanalizacije u čitavom gradu. Nadam se da će grad smoći snage i pronaći sredstva da se to u nardenom periodu i realizuje, dodaje Aleksandar Radulović, direktor JKP„ Vodovod i kanalizacija".

U iščekivanju da se obezbedi novac za izgradnju kišne i fekalne kanalizacije, ali i za održavanje postojeće meštani Pančeva će se i dalje snalaziti kako znaju i umeju, što nije dobro, jer mnogi to rade nestručno,što može još više da im pogorša trenutno stanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво