Malina obrana pre kraja sezone

U poslednje tri decenije, ova sezona je najneizvesnija - kažu mnogi proizvođači malina i hladnjačari. Padavine i naglo zahlađenje uticaće i na završetak berbe, pa bi tako, bez očekivane zarade, mogli da ostanu i sezonski radnici.

Pored problema u otkupu ove sezone proizvođačima maline ni vremenski uslovi ne pogoduju. Mnogi su zbog niske cene morali da štede i na primeni mera zaštite.

Malinari svode računicu: "Znači, ja sam izvodio ekonomsku računicu. Ja sam poprsko dva puta, da bi uštedeo osamdeset hiljada dinara, međutim napravio sam gubitak minimalno jedno četristo hiljada dinara".

"Malina se bere izjutra u sedam sati i dođu uveče u sedam sati da je otkupe i predaju je tamo, šta ti ja znam u dva u tri sata, ta malina mora da pobeli, jer je i mokra i svakaka, razumete. Na primer kad bi dolazili dva puta danas pre podne i večeras, drugačija bi situacija bila".

Republička poljoprivredna inspekcija ovih dana vrši pojačani nadzor hladnjača u pet okruga.

"Opštine Arilje, Prijepolje, Koceljevo, Šabac, Vladičin Han, zbog trenutnih vremenskih uslova koji definitivno ima uticaja na malinu", kaže Radica Čivlački - Republički veterinarski inspektor.

Najveći uticaj ima cena. A to je pojedine proizvođače nateralo da se odluče za uništavanje malinjaka, a mnogi razmišljaju i o obustavi berbe.

"Jer nećemo moći prvo da izdržimo radnu snagu, koju ćemo morati da platimo. Nemamo nikakvu ekonomsku opravdanost što se tiče daljeg rada", objašnjava Božo Joković, direktor ZZ "Agro eko voće " Arilje.

I dok su predstavnici pojedinih udruženja zadovoljni nakon razgovora sa ministrima Ljajićem i Nedimovićem, sezonci sa istoka brinu da li će biti posla u malinjacima na zapadu Srbije.

"Neki dodatni prihod, međutim, sada je katastrofalna situacija", kaže Zoran Todorović, sezonski radnik iz Bora.

Rešenje treba tražiti u novoj strategiji uz zajednički dogovor svih koji žive od malina, smatraju proizvođači.

"Zaista sagleda prava situacija šta je najbolje i šta je u najvećem interesu i za poljoprivredne proizvođače i za izvoznike i naravno šta je najbolje za državu", kaže Slađana Stanković, predsednica Skupštine poljoprivrednih proizvođača Užice.

 Jedno od rešenja je izvoz gotovih proizvoda.

"Sušenje voća putem liofilizacije. I definitivno mislimo da je budućnost u dodatoj vrednosti, a ne u izvozu sirovine", objašnjava direktor hladnjače "Drenovac" Arilje Aleksandar Obradović.

 Za rešenjem se mora tragati, jer proizvođači kažu da pola miliona žitelja Srbije živi od malinarstva, bilo direktno ili na posredan način.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво