60 godina Pozorišta lutaka u Nišu

Pozorište lutaka u Nišu, jedino u zemlji te vrste van Beograda, proslavlja 60 godina postojanja. U tom periodu odigrano je više blizu 250 predstava, ansambl je učestvovao na 180 festivala a mnoge predstave, glumci i stvaraoci osvojili su 198 nagrada u zemlji i inostranstvu.

Lutke iz tridesetak predstava na repertoaru "žive" u maloj prostoriji, a Miodrag Otović o njima brine već 37 godina.

"Prostora nemamo, sve više i više stižu lutke a prostora sve manje i manje", kaže Miodrag.
"Lutke su sve veće i veće, ranije su bile paravanske lutke, a sada možete da vidite da je jedna lutka sigurno pola metra, ako ne i veća, objašnjava Srđan Miljković, glumac.

Baš zbog lutaka pozorišna magija ovde je drugačija, ali i zbog najstrože publike. Deca su, kažu glumci, daleko iskrenija od odraslih.

"Sa tim odrastanjem i ta blaziranost koja se pojavljuje kod odraslih - sve to lepo uvijeno, sve to umotano i onda kada nam se nešto ne dopada mi to znamo kako da kažemo, a dete dođe i kaže neću, ne dopada mi se", objašnjava Biljana Radenković, glumica.

"Kada krene onako jedan komentar, kada masa počne da komentarise ili ako je nešto zabavno, smešno, nama je to pokazatelj da smo uspeli", dodaje Mladen Milojković, glumac.

Počeci lutkarstva datiraju u Nišu od 1951. godine kada je otvorena marionetska lukarska radionica u nekadašnjem Pionirskom domu "Stanko Paunović", najzaslužniji za to bili su Predrag Cvetičanin, bibliotekar i njegov prijatelj Karel Rankel, vojni pilot iz Slovenije na službi u Nišu.

Istorija zabeležena u monografiji Slobodana Krstića kaže da je profesionalni status pozorište steklo 1958. godine a da je zgrada namenski za pozorište sagrađena 1977.godine. Do danas pozorište, nažalost, nije ozbiljnije renovirano.

"Preko Kanlcelarije za lokalni razvoj obezbedili smo od Ministarstva kulture odobrenje za rekonstrukciju stolica, na veliku radost i scene za koju ćemo dobiti novac iz lokalne samouprave", kaže Miljan Milenković, direktor.

Za jubilej, pored drugih svečanosti i premijera predstave "Cveće male Ide" po Andersenovom tekstu u režiji Marije Krstić.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи