Zbog kiše kasni žetva ječma u Mačvi

Toplo vreme početkom meseca ubrzalo je zrenje ozimih žita, a česte padavine poslednjih dana ne dozvoljavaju ratarima da skinu usev. Žetva ječma u Mačvi još nije završena na svim parcelama, a kiša koja pada gotovo svakog dana, smanjila je i prinos i kvalitet hlebnog zrna.

Ječam, koji je već trebalo da je u ambaru, Milan Ilić iz Jevremovca, tek žanje. Zbog kiše, žetva kasni, a prinos žitarice koju koristi za ishranu stoke, je tvrdi prepolovljen.

"Pre deset dana je moglo da se vrše, ali, kako je tako je - ovo danas je otimanje od vremena, bolje mi da otmemo kombajnom, nego vreme da ga skine pre nas. Smanjen je prinos duplo. Prinos je podbacio, poleglo je, omlatilo se zrno dosta", kaže Milan Ilić iz Jevremovca.

Vreme ne pogoduje ni pšenici. Sa svakom kišom smanjuje se i prinos i kvalitet zrna. Milorad Gajić, jedan je od retkih poljoprivrednika koji je završio je žetvu na svim parcelama.

"Pod žitom smo imali petnaestak hektara posejano. Prvi deo pšenice smo skinuli pre petnaestak dana, i prinos je bio zadovoljavajući, ali posle ovih kiša, prinos je pao 700 do 800 kilograma po hektaru, a i kavalitet nije na nekom nivou', kaže Gajić.

Poljoprivrednike brine prinos, a stučnjake kvalitet hlebnog zrna.

Imaćemo sigurno pogoršan kvalitet u ovom momentu, i umanjenje za nekih 10 procenata. Ovih dana, sve što je skinuto je hektolitar ispod sedamdeset šest - dakle, neprihvatljivo. Ali, šta je tu je. Pšenica se mora skidati što pre, vlaga je korektna, primesa nema", objašnjava Darko Simić iz PSSS Šabac.

Zbog sigurnije proizvodnje i suše u letnjim mesecima, povećane su površine pod ozimim žitima u Mačvi. Najviše je pšenice, koja je na teritoriji grada i tri okolne opštine jesenas posejena na oko 30 hiljada hektara.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи