EU uložila oko 25 miliona evra za ravnomerniji razvoj Srbije

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici obišao je projekte koje je u Novom Pazaru i Sjenici finansirala Evropska unija. Do sada je u razvojne programe uloženo 25 miliona evra, a jedan od najvećih projekata je izgradnja nove zgrade Službe hitne pomoći.

Završeni su građevniski radovi, a opremanje će se nastaviti uz finansijsku podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Početak rada zdravstvene ustanove najavljen je za kraj avgusta.

"Projekat je vredan oko milion evra. Od toga, Evropska unija preko Evropskog progresa ulozila 600.000 evra. Ovo je prvi put da učestvuje i Ministarstvo zdravlja sa 100 hiljada u opremanju ovog objekta i ostalo je gradska prava uložila ostatak sredstava", kaže Nihad Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

"Tokom pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji važno je istovremeno i pokazati neke konkretne primere, dati neke opipljive pokazatelje saradnji između Srbije i Evropske unije i upravo posetom ovom centru i izgradnji ovog centra, mi smo dali jedan konkretan primer te saradnje", objašnjava Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Ambasador Fabrici je prilikom posete preduzetinika Mirze Aličkovića, koji je uz pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske dobio opremu i započeo posao u oblasti informacionih tehnologija, rekao da će i dalje podržavati mlade koji će pomoći razvoj svoje zemlje".

"Nakon godinu dana mogu reći da smo nekako uspešno poslovali i da mi je ta pomoć vrlo značila i teško da bi se usudio da pokrenem svoj biznis, da možda nisam imao prilike da konkurušem na tom projektu", kazao je Mirza Aličković.

Opremu za unapređenje proizvodnje dobilo je i preduzeće za proizvodnju ratluka u Sjenici.

"Naše iskustvo sa Evropskom unijom je zaista pozitivno i zahvaljujući njima mi smo zaposlili još četiri nova radnika i trenutno zapošljavamo 16", kazao je Hazir Dačić, iz preduzeća za proizvodnju ratluka u Sjenici.

"Građani Sjenice su zahvalni Evropskoj uniji za sve projekte koje smo realizovali u predhodnom periodu. Radi se o sijaset značajnih projekata koji su veoma pozitivno uticali na život stanovnika u Sjenici", smatra Hazbo Mujović, predsednik Opštine Sjenica.

Tokom dvodnevne posete, šef Delegacije Evropske unije sastao se sa predstavnicima Bošnjačkog Nacionalnog veća i islamskih zajednica, a otvorio je i Festival evropskog filma u Novom Pazaru.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво