Pirotska zelena oaza u centru grada

U Pirotu se obeležava 95 godina od početka izgradnje keja na Nišavi. Evo priče o tome kako je nekadašnja obaloutvrda, čiji je cilj prevencija poplava, prerasla u zelenu oazu u centru grada jedinstvenu po drvoredu lipa.

Od igara u detinjstvu, preko druženja u mlađim danima do penzionerskih šetnji. 80-godišnja Olgica Petković kaže da je kej na Nišavi obeležio njen život. S ponosom objašnjava da je njen pradeda poklonio plac za izgradnju tadašnje obaloutvrde.

"Svi su učestvovali, i trgovci i zanatlije svojim novčanim prilozima. Oni koji nisu imali novac, učestvovali su svojom radnom snagom i prevozom materijala", kaže Olgica Petković.

Pirotski kej jedinstven je u Srbiji zbog drvoreda stoletnih lipa. Nije zabeleženo ko je počeo da sadi lipe, ali se zna da je za izgradnju keja odgovoran jedan Užičanin.

"Zalaganjem Velje Vukićevića koji je sticajem okolnosti bio narodni poslanik za Pirotski okrug, inače je iz Užica, 1923. godine počelo sa utvrđivanjem obala Nišave i formiranjem današnjeg keja", kaže istoričar Miljan Manić. 

Inicijativu da se obeleži 95 godina od početka izgradnje keja pokrenuli su građani Pirota i Istorijski arhiv. Pridružili su im se lokalna samouprava i sva javna preduzeća i ustanove.

Ivana Kostadinović, direktorka Arhiva kaže: "Kej je srce našeg grada, zelena oaza našeg grada i veoma je važno da se kod građana razvija i širi svest o tome koliko je bitno da čuvaju, održavaju i neguju svoj kej".

Poslednjih desetak godina pirotski kej je obnovljen, a staze su popločane i osvetljene. Preko Nišave su izgrađena dva nova mosta, dečje igralište, a do kraja godine biće zasađene nove sadnice lipe. Kej se ljubomorno čuva i uređuje za buduće generacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се