Plantaža malina na Radan planini

Velike oscijalacije otkupne cene maline donose glavobolju voćarima, pa su pojedini našli rešenje tog problema. Sve je više onih koji su shvatili da se mnogo više isplati da proizvode džemove, slatka i kompote nego da malinu prodaju kao sirovinu.

Do pre tri godine porodična parcela Radojičića u selu Orane na Radan planini bila je u korovu. Bilo je potrebno nekoliko meseci da je Goran zajedno sa svojom suprugom Gordanom kultiviše a da zatim podigne plantažu malina. Danas ovde angažuju berače, a kvalitet ploda je izuzetno dobar.

"Druga godine berbe još nije u najboljem stanju ali otprlike sledeće godine biće pun kapacitet i rod. Orane je na 500 metara nadmorske visine i to je idealna visina za uzgoj maline. Ja je berem u punoj zrelosti kada procenat suve materije i šećera najveći", navodi Goran Radojičić, proizvođač maline.

Goran sa suprugom uživa na svom imanju posle napornog rada. Svaki porodični ručak završavaju uz slatko ili džem od maline koji sami pripremaju.

"Najlepša je priroda kao i zadovoljstvo posle završenog posla", navodi Gordana Radojičić, proizvođač maline.

Radojičići nisu opterećini otkupnom cenom maline. Nekad je viša, nekad niža. Shvatili su da su oscilacije ozbiljne i zbog toga su se odlučili da krenu ozbiljno da proizvode džem. I nisu se pokajali. Za kratko vreme njihov džem je našao svoje mesto ne trižištu. Od decembra su prodali 2.500 teglica, a očekuju da će do kraja godine udvostručiti prodaju.

"Ne stavlja se nikakvi dodaci, ni – konzervans, vinobran, sve je potpuno prirodno", navodi Radojičić.

U Jablaničkom okrugu do pre tri godine pod malinom je bilo 250 hektara. Danas se procenjuje da ima oko hiljadu. U odnosu na višnju, malina uvek ima bolju cenu, ali proizvođači sa juga Srbije shvataju da moraju sami da se organizuju da osnivaju zadruge ili preduzeća i da će tako uz podršku države sa svojim prerađevinama moći mnogo više da zarade. Radojičići su zato pravi primer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи