Kragujevac: Znanjem do posla

Zajedno sa lokalnim partnerima projekat pruža šansu, a teže zapošljivim kategorijama mladih i u Kragujevcu daje odlične rezultate.

Po završtetku srednje škole i izlaska iz sistema hraniteljstva, Kragujevčnka Kristina Simeunović nije čekala, već je krenula u potragu za poslom. Formalno zvanje tehničara za kompjutersko upravljanje, posle praktične obuke u Simensu ,zamenila je poslom "ce-en-ce" operatera.

"Jako mi je drago da sam se zaposlila, bitno mi je da mogu sama da brinem o sebi i da sama sebe izdržavam, da budem svoj čovek. Planiram da upišem Mašinski fakultet, ali sve u svoje vreme", kaže Kristina Simeunović iz Kragujevca.

Još četrnaestoro mladih iz hraniteljskih porodica prošlo je obuku za deficitarna zanimanja i znanjem došlo do posla.

"Tu su i različite vrsta podrške koju i dalje mogu da koriste i kroz projekat i od nas, njihovih mentora, a i naravno u kompanijama u kojima su bili na praksi", kaže Ivana Rakić, savetnik za hraniteljstvo.

Nove tehnologije i stalne stalne promene u oblasti prirede zahtevaju fleksibilnost obrazovnog sistema. Brze, efikasne obuke na radnom mestu, poslodavcima obezbeđuju potreban kadar, a mladima otvaraju vrata za zaposlenje.

"Kompanije mogu da nam se jave i da zajedno sa njima razvijamo programe obuka koji odgovaraju njihovim potrebama, a koji će opet mladima pomoći da steknu tršižno konkurentna znanja i veštine", objašnjava Marija Stojadinović, direktorka Razvojnog biznis centra.

Tržište u Kragujevcu najviše traži kadrove metalske i računaske struke. Od početka godine kroz projekat "Znanjem do posla" za 10 deficatarnih zanimanja, obuku je prošlo oko 140 mladih od kojih je polovina dobila posao.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи