Reciklažom do uštede i očuvanja prirode

Na Zlatiboru je u toku 23. Međunarodni simpozijum iz oblasti prerade celuloze, papira, ambalaže i grafike na kome učestvuju naši stručnajci i proizvođači, kao i gosti iz nekoliko evropskih zemalja.

Jedno domaćinstvo godišnje potroši papir od šest stabala, a reciklažom samo jedne tone papira i kartona čuva se 17 stabala, ali i 65% energije, 50% vode.

Zagađenje je manje za 74% posto. Ekološki i ekonomski razlozi naveli su Užičane da od 2011. godine razdvajaju otpad. Od ukupne količine komunalnog otpada koji stigne na regionalnu deponiju „Duboko“ svakog meseca selektuje se oko 130 tona, od čega je tridesetak tona papira i karton - čitava mala šuma. Velike fabrike celuloze, nekada i velikizagađivači, na prostorima bivše Jugoslavije dobrim delom su ugašene - kako se čulo na zlatiborskom skupu.

Ipak, ima rešenja koja će pomiriti ekologiju i proizvodnju u postojećim i budućim.

“Moderna tehnologija rešava ekologiju ,reciklaže, zatvaranje krugotoka voda, regeneracija itd. Današnja tehnologija je to vrlo uspešno rešila: recimo Kanada, Amerika, Švedska i Finska - najveći su proizvođači celuloze. Nekada je to bilo zagađivanje, danas je to rešeno”, kaže Prof. dr Milorad Krgović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu.

Proizvodjače muče i drugi problemi. “Konkretni problemi industrije proizvodnje papira su nedostatak kadrova. Ulaganjem u nove tehnologije i industrijalizaciju i digitalnu transformaciju, dolazi se do rešenja“, smatra Nataša Govedarica iz Privredne komore Srbije.

Papir se može reciklirati od pet do sedam puta, papirna kesa se razloži za najviše trideset dana dok plastičnoj za to treba najmanje 400 godina. Sve ovo govori koliko su značajne takve fabrike i koliko je bitana saradnja teorije i prakse.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво