Šabac: Časovnici za višestruke davaoce krvi

Šapčanima koji su krv dali više od pedeset puta, u Gradskoj kući uručeni su ručni časovnici, a poklon je dobio i humanista koji je krv dao stotinu puta.

Od početka godine, u Šapcu je primenjuje novi Zakon o transfuziološkoji medicini, pa građani krv mogu da daju svake srede u Kulturnom centru.

Vladan Matić iz Šapca, krv je dao pedeset četiri puta. Obradovao ga je poklon od grada i poštovanje koje mu je zbog pokazane humanosti ukazano na prijemu u Gradskoj kući.

"Iz najhumanijih razloga dajem krv, verujući da će ta boca krvi nekom pomoći i spasiti život. Od grada je lepo to što se setio da pokaže neku pažnju, jer, moram priznati da zadnjih dvadesetak godina, koliko dajem krv, zaboravljeni su doboovljni davaoci, tako da je ovaj znak pažnje eoma lep", kaže Vladan Matić.

 Šabac i Smederevo, prvi su gradovi u Srbiji u kojima je u ovoj godini počeo da se primenjuje novi Zakon o transfuziološkoj medicini.

"Posle šest meseci primene novog Zakona možemo da kažemo da se držimo onih nekih smernica i količine. Za pet meseci, prikupili smo 1.840 boca dragocene tečnosti. Zadatak nam je da do kraja godine prikupimo oko hiljadu boca", navodi Proka Martinović , član Komisije za okupljanje obrovoljnih davalaca.

Ručne časovnike dobilo je tinaest dobovoljnih davalaca. Za humanost i  pomoć u organizaciji akcija, grad je od Instituta za tansfuziju nedavno dobio Plaketu za poseban doprinos u promociji dobrovoljnog davanja krvi.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво