Najveće odeljenje intenzivne nege u Srbiji u KC Niš

Otvaranjem novog Kliničkog centra u Nišu, počelo je da radi najveće odeljenje intenzivne nege u zemlji. Radi u okviru Klinike za anesteziju i intezivnu terapiju i namenjeno je najtežim bolesnicima.

Najteži pacijenti, čije je stanje kritično loše, leče se na Klinici za anesteziju i intezivnu terapiju. Zbog toga je svakom od njih na raspolaganju najmodernija oprema. Svaki od 40 kreveta ima sopstveni mehanički respirator i monitor za praćenje svih vitalnih parametara:

"Pored svakog kreveta intenzivne nege imamo 7 pumpi koje istovremeno mogu davati infuzionu terapiju", kaže Radmilo Janković, direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju. "Radi se o lekovima koji su životno spašavajući. Pored toga ako bubrezi zataje sa radom mi možemo momentalno i kontinuirano da dajemo dijalizu."

Anesteziolozi borbu za život pacijenata počinju u salama Urgentnog centra, gde dežuraju u Centru za reanimaciju.

Goran Milošević, načelnik Reanimacije kaže da se sada svi pacijenti primaju na jednom mestu: "Nema lutanja od klinike do klinike. Ovde se opserviraju od svih specijalnosti i radi se kompletna radiološka i laboratorijska dijagnostika."

Jedinstvena na ovim prostorima je i soba za postanestezijski nadzor sa 15 postelja. Tu se pacijenti bezbednije bude posle teških operacija. 

"Sve dok se pacijent u potpunosti ne stabilizuje respiratorno i hemodinamski, ovde je pod nadzorom lekara i sestara. Tek posle toga, kada je potpuno bezbedan, može da ide na odeljenje", kaže Biljana Stošić, načelnik Anestezije.

Zbog ovakvih uslova ovde je na specijalizaciji 50 mladih lekara iz mnogih gradova u Srbiji. Jedna od njih je i Tijana Maričić.

"Mnogo stvari sam ovde naučila. Zadovoljna sam svojom specijalizacijom i mislim da bi svaki mladi doktor na specijalizaciji iz anestezije trebalo da dođe u Klinički centar u Nišu", kaže Tijana Maričić.

Anesteziolozi su za svoju boju u novom Kliničkom centu izabrali ljubičastu. Kažu da je uspešnost u lečenju u ovim novim okolnostima značajno povećana, a broj pacijenata na Intenzivnoj nezi je za samo nekoliko meseci prešao hiljadu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво