Novi izgled Žitnog trga u Sremskoj Mitrovici

Rekonstrukcija rimskog lokaliteta "Žitni trg" u Sremskoj Mitrovici, započeta prošle jeseni, privodi se kraju. Najveći deo novca za radove Ministarstvo kulture obezbedilo je u okviru projekta "Gradovi u fokusu", a ostatak lokalna samouprava

U Sremskoj Mitrovici u toku je obnova "Žitnog trga", lokaliteta iz 4. veka. Posle obnove ova zanatska četvrt otkrivena pre šest decenija imaće dve celine: javnu površinu sa trgom i amfiteatrom i prezentaciju antičke pijace i ulice.

Svaka cigla ugrađena u ove zidove autentična je i potiče iz rimskoj perioda. Pronađene su tokom različitih iskopavanja i građevinskih radova u Sremskoj Mitrovici, jer u ovom gradu, gde god da krenemo, hodamo po istoriji. Posebno atraktivna je rimska ulica u kojoj su bili objekti za proizvodnju stakla, glavni odvodni kanal i odbrambeni zid. Lokalitet je posetio američki profesor Majkl Verner, koji se 50 godina bavi istraživanjem antičkog Sirmiuma.

"Kada je video realizaciju ovog projekta , tj. konzervatorske i restauratorske radove na "Žitnom trgu", bio je oduševljen. Rekao je da mu pošaljemo snimke, kada bude sve kompletirano, pošto će to da pokazuje kao jedan od od najboljih primera prezentacije antičkih lokaliteta u urbanonim sredinama", kaže Ljubiša Šulaja, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica.

U projekat vredan 33 miliona dinara Ministarstvo kulture uložilo je 24 miliona, ostatak lokalna samouprava. Radovi će biti završeni krjem meseca.

"Čime će Sremska Mitrovica dobiti zaista jedan novi lokalitet, jedno novo mesto gde ćemo imati mogućnost da sve manifestacije koje smo tokom letnje sezone održavali ovde u Mitrovci, preselimo na lokalitet "Žitnog trga" i time na najbolji način prezentujemo i građanima i turistima koji dolaze u Sremsku Mitrovicu", objašnjava Ilija Nedić, načelnik Odeljenja za obrazovanje, kulturu i sport u Sremskoj Mitrovici.

Tokom letnjih manifestacija "Žitni trg" poseti više hiljada ljudi, najviše u vreme "Srem folk festa", a od ove sezone, biće prava turistička atrakcija.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво