Novi Pazar: Upis kandidata za prvu godinu studija

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru počinje prijavljivanje kandidata za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih akademskigh studija. Prema kvoti koju je odobrila Vlada Republike Srbije i objavljenom konkursu predviđen je upis 739 studenata na budžetu i 290 samofinansirajućih.

Univeryitet je i domaćin međunarodne naučne konferencije Savremeni problemi matematike, mehanike i informatike koja je okupila sedamdeset učesnika.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru školuju se budući ekonomisti, pravnici, profesori jezika, psiholozi, vaspitaci, arhitekte, građevniski inžinjeri, fizičari, informatičari i matematičari. Za razliku od predhodnih godina, sve više raste interesovanje za matematičke i tehničke nauke.

"Na ovoj konferenciji prisutno je 14 stranih državljana od kojih su neki iz Velike Britanije, Kine, Rusije, Belorusije, Nemačke, Irana, Turske, Bugarske i naših bivših republika", kaže prof. dr Ćemal Dolićanin, predsedavajući konferencije.

"Ovo je odlična konferencija zbog toga što uključuje radove iz različitih oblasti kao što su informatika, matematika, mehanika. Posebno je značajan taj interdisciplinarni pristup", objašnjava prof..dr Ksin Ši Jang iz Velike Britanije.

"Razlog mog dolaska je u stvari da ispričam o značaju oblasti kojom se bavim. Mislim da će naša saradnja biti produžena i da će trajati još dugo, dugo", ocenjuje Prof. dr Andrej Jakovljev izRusije.

"Značaj koji će za mlade ljude , asistente imati činjenica da mogu da slušaju vodeće ekspetre iz pojedinih oblasti je neprocenjiv i ideja profesora Dolićanina da se ovakve konferencije organzuju veoma je značajna", smatra prof. dr Teodor Atanacković, akademik SANU.

Na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru školuje se oko četiri hiljade studenata iz ovog i susednih gradova, ali i Nove Varoši, Priboja, Prijepolja i opština sa severa Crne Gore.

Za sada, studenti sami obezbeđuju smeštaj u privatnom aranymanu, a cene su od šest hiljada dinara za iznajmljivanje sobe, do nekoliko desetina hiljada za iznajmljivanje stana. Uz troškove za hranu i školarinu, roditelji će morati da izdvoje mesečno jednu prosečnu platu za studije svoje dece.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи