Ovce francuske rase sve zastupljenije na vojvođanskim farmama

U Mužlji pored Zrenjanina nedavno je završena moderna farma ovaca Ilde Frans u koju je uloženo na desetine miliona dinara ovoga proleća pristigli su i prvi jaganjci.

Izgradnju farme, pre godinu dana, počele su dve porodice Malušić i Vukoje. Želeli su da to izgleda po evropskim standardima i to su uradili po uzoru na francuske farmere ,odakle su i uvezli dvestotinepedeset priplodnih ovaca. Grlo ženki su plaćali pet stotina evra, a ovnove osam stotina pedeset. Ovog proleća stigli su i prvi jaganjci.

"Očekivanja su ispunjena, nisu bačene pare uvozom ovih ovaca iz Francuske. Planovi su širenje stada - da dostignemo hiljadu priplodnih majki - to nam je i cilj da ovo bude prvenstveno priplodni centar za Srbiju i ovaj deo regiona kompletnog", objašnjava Aleksandar Vukoje iz Zrenjanina.

"Počelo je sve sa partnerstvom prijatelja mog oca Aleksandra Vukoja, da osnuju ovu farmu. Ja sam se priključio tome. Jednostavno mi se sviđa. Stvorila se ljubav ka životinjama i ratarstvo. Jednostavno sam ostao ovde da radim i tako", kaže Marko Malušić iz Zrenjanina.

Poslednjih godina u Srednjem Banatu sve je veći broj ovaca ove rase.

"Trenutno imamo hiljadu pet stotina do dve hiljade ovaca ove rase u Srednjem Banatu, pod kontrolom odgajivačke organizacije. Ja bih mogla da kažem da je to druga rasa posle vitemberga koja je zastupljena. Međutim, u poslednje vreme se kod proizvođača javlja veliki interes za kupovinu kvalitetnih priplodnih ovaca Ilde Frans, zato što znaju koje su njihove genetske predispozicije. To je prvo dobar prirast, a često ove ovce imaju i dobru reprodukciju i neretko jagnje dva do tri jagnjeta", kaže Gordana Aćimac iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

Nekada je na ovim pašnjacima koji su sada uglavnom napušteni paslo na hiljade grla ovaca. Da li će subvencije po umatičenoj ovci od sedam hiljada dinara i jagnjetu dve hiljade, ponovo napuniti pašnjake, videće se veoma brzo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво