Nagrade u završnici "Bucinih dana" u Aleksandrovcu

U Aleksandrovcu, rodnom mestu Milosava Buce Mirkovića , esejiste, pozorišnog i književnog kritičara, pesnika i publiciste - završeni su Peti „Bucini dani", pozorišni festival u njegovu čast. Najboljima, po oceni tročlanog glumačkog žirija, dodeljene su nagrade „Zlatno zrno".

Za pet godina, od kada je zaživeo u plodnoj i vinorodnoj Župi, festival „Bucini dani" je korene čvrsto vezao za pozorišno tlo Srbije i što je još važnije - za njegove Župljane.

Publiku koja iz večeri u veče Centar za kulturu punila do poslednjeg mesta.

Pečat na jubilarne „Bucine dane " ostavile su predstave „Na Drini ćuprija" Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada , "Avgust u okrugu Osejdž" subotičkog Narodnog pozorišta , "Ožalošćena porodica"Narodnog pozorišta iz Beograda, "Korešpondencija" Zvezdara teatra i "Rubište" Šabačkog pozorišta.

"To je selekcija, slobodno mogu da kažem bolja od recimo Sterijnog pozorja koji je jedan vrhovni festival, ali je divno što su velike predstave sa velikim glumcima ovaj festival zaključile , ovu petu godinu", kaže glumica Mira Banjac.

Odlukom žirija u kojem su pored Mire Banjac bili Ljiljana Stjepanović i Goran Sultanović „Zlatno zrno" za najboljeg mladog glumca dodeljeno je Joakimu Tasiću za ulogu Simeona Njegovan u predstavi „Korešpodencija", Saši Torlakoviću pripao je Grand pri festivala za ulogu Agatona u „Ožalošćenoj poriodici" Narodnog pozorišta iz Beograda, koja je nagrađena i za najbolju produkciju i najbolju za glumačku bravuru - Vanje Ejdus u ulozi Gine.

„Ja sam glavnu nagradu dobio za vreme predstave i naročito na kraju predstave, kako je publika reagovala na ono što sam u toj predstavi uradio, zajedno sa svojim kolegama koje sjajno to izvode. To je publika i dokazala aplauzom, na kraju i to dugotrajnim aplauzom", kaže glumac Branislav Lečić koji je nagrađen „Zlatnim zrnom" za najbolju mušku ulogu u predstavi „Korešpodencija" Zvezdara teatra.

„Aleksandrovac je postao definitivno glumačka meka, glumački centar i drago mi je što okuplja najbolji, najstručniji žiri, glumački žiri što je taj žiri tako spreman da analizira, pomno gleda ove predstave koje su sve odreda jako kvalitetene. I kada dobijete ovako lepu nagradu od stručnog žirija, od struke, onda je to veliko zadovoljstvo i velika čast", kaže Gordana Đurđević Dimić koja je ostvarila dve značajne uloge u festivalskim predstavama „Na Drini ćuprija" Srpskog narodnog pozorišta i „Avgust u krugu Osejdž". Nagrađena je „Zlatnim zrnom za najbolju žensku ulogu.

Nagrađenima u čast, na poklon vernoj publici, premijedno je izvedena predstava „I svaki put kao da je prvi" , koprodukcija Kruševačkog pozorišta i Art teme u režiji Jovane Tomić.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво