Valjevo: "Dan maline" za oživljavanje malinarske proizvodnje

Brankovina kod Valjeva nekada je bila poznata po malinarskoj proizvodnji. To je potvrđivala i manifestacija "Dan maline", koja sada opstaje zahvaljujući meštanima koji bi da ožive malinarstvo u tom kraju.

Predraga Avramovića u Kozličiću kod Brankovine, samo je jedan od desetine novih zasada u ovom kraju, koji su zanovljeni u proteklih nekoliko godina. Na mestima uništenih malinjaka, ponovo se podižu novi, savremeniji zasadi.

"Kazano je da malina ne može više ovim prostorima. Teško je bilo nekada gajiti malinu kada nije bilo ovoga,kad nije bilo vode.Sad je lako. Evo vidite ovo je primer", kaže Predrag Avramović, selo Kozličić kod Brankovine.

I u domaćinstvu Ilića u okolini Brankovine, nekoliko generacija bere prvi rod u mladom malinjaku. Namera im je da povećaju proizvodnju i ponovo obezbede veći rod kao što je to bilo nekada.

"Ima četiri pet godina kako sam sad počeo veliku količinu od 60 do 80 ari. Samo nisu malo cene, ali možemo se složiti"; smatra Danilo Ilić iz Kozličića.

"Deset godina ima sigurno kako je prekinuto da se sadi u okolini, nigde nije imalo. Sada ima malo po Brankovini dole, kod nas ovde ima, možda nekih 5 do 6 ,bar do 10 ima sigurno. Zasadio sam ovo je prva malina ovde, nadam se da će biti bolje dogodine", poručuje Nenad Ilić iz Kozličića.

Da se malina vraća u Brankovinu i da valjevski kraj, uprkos problemima u malinarstvu, i dalje ostaje jedan od centara proizvodnje "crvenog zlata" - potvrđuju i poljoprivredni stručnjaci.

"Možemo komotno reći da u ovom kraju imamo jako dobre malinjake i jako dobre proizvođače. U odnosu na neki period od pre 5 do 6 godina kada smo imali neku proizvodnju koja je ovde zamirala. Ima maline i to dosta po površinama i proizvodnji Valjevo se, možda nismo tu ponovo prvi, ali smo tu blizu prvog mesta pored Arilja i Ivanjice", smatra Ilić.

Ikao se malina premešta u više terene zbog povoljnijih agroekoloskih uslova, malinari u brankovačkom kraju, sa novim zasadima, žele da sačuvaju malinarstvo, a sa njim i svoje „Dane maline" - najstariju manifestaciju koja je nekada podsticala razvoj sela.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво