Procenjuje se šteta posle poplava

Prošlonedeljna kiša, grad i olujni vetar - u samo jednom danu prouzrokovali su veliku štetu u gornjomilanovačkom kraju. Uništeni su voćnjaci i usevi i oštećeni lokalni putevi.

Komisije za procenu šeta su na terenu, a izveštaji će kako kažu u lokalnoj samoupravi biti gotovi sutra. Prema prvim procenama štete je pretrpelo više od tri stotine domaćinstava u deset sela gornjomilanovačke opštine. U rudničkom selu Dragolj posledice nevremena svuda su vidljive. Oštećene su kuće, uništeni voćnjaci i usevi. Više od deset lokalnih , makadamskih puteva je oštećenoa .a nekoliko manjih mostova voda je bukvalno odnela. meštani sabiraju štete, popravljau ono što mogu. Na terenu su i ekipe javno komunalnih preduzeća koje saniraju i nasipaju šljunkom lokalne puteva.

Opština Gornji Milanovac jedna je od onih koje imaju največi agrarni budžet, koji ove godine iznosi pedeset miliona dinara. Značajna sredstva namenjena su i za subvencije proizvoiđačima za nabavku protivgradnih mreža i osiguranje. Iz opštine apeluju na poljoprivrednike da ukoliko su u mogućnosti koriste te subvencije da bi na vreme zaštitili zasade od vremenskih neprilika 

Najveću štetu u Šumadiji, pretrpele su Opštine Topola i Aranđelovac. Procenjena šteta u Topoili je veća od 20 miliona evra, dok se oštećenja na infrastrukturi još sagledavaju. U Aranđelovcu su olujni vetar, kiša i grad oštetili objekte, poljoprivrene kulture i puteve. Do sada je obrađeno 345 zahteva za procenu štete, koja iznosi oko 5 miliona dinara na objektima i oko 250 miliona na usevima.

U opštini Petrovac na Mlavi još je na snazi vanredna situacija. Stanje se postepeno normalizuje, a formirana je i komisija za procenu štete od nevremena.

Reka Busur posle sinoćnje kiše ponovo se izlila i poplavila sela Tabanovac i Busur. Voda se ubrzo povukla, ali je dodatno povećala štetu. Bujica se izlila i na put Petrovac - Svilajnac kod Velikog Laola.

"Sinoć oko deset sati voda nam je bila do kolena, na više mosta je probila i izlila se ogromna količina vode", prepričavaju meštani Tabanovca i dodaju:

"Praktično, oštećeni smo svi. Bunari su nam puni, podrumi puni, jer to je tekla voda svuda".

U Opštini Petrovac na Mlavi, posle pucanja brane na Busuru, bilo je poplavljeno nekoliko hiljada domaćinstava, bujica je odnela puteve i mostove, a uništeni su i usevi. Stanje se polako normalizuje a danas je u u ovoj Opštini formirana komisija za procenu štete, pred kojom će biti veliki posao, jer su posledice nevremena vidljive na svakom koraku.

 



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи