Gradi se sistem za navodnjavanje u Mačvi

U Mačvi je počela izgradnja regionalnog podsistema za navodnjavanje oko 11.000 hekatara. Radovi se sa 4,2 miliona evra finansiraju iz Fonda za razvoj Abu Dabija, i biće završeni za dve godine.

Šezdesetak kilometra zapuštenih kanala u Mačvi koji su pre nekoliko decenija iskopani za odvodnjavanje, posle čišćenja i rekonstukcije, poljopriverdnicima će koristiti i za navodnjavanje plodnih oranica.

"Bogatić je izrazito poljoprivredna opština sa 30.000 hiljada hektara obradivih oranica", ističe Nenad Beserovac, predsednik Opštine Bogatić, "tako da će naši poljoprivredni proizvođači dobiti ogroman benefit realizacijom ovog projekta, jer će na mnogo jeftiniji i lakši način moći da navodnjavaju svoje posede."

Sistem za navodnjavanje činiće devetnaest crpnih stanica, od kojih su dve glavne već izgrađenje.

"Svi ovi radovi omogućiće ljudima da povećaju i kvalitet i kvantitet svojih proizvoda, da promene setvenu kulturu, da na drugačiji način, potpuno nov, moderan, sa siguranim vodosnabdevanjem omoguće da njihove porodice žive bolje", kaže Goran Puzović, direktor JP Srbijavode.

U okviru izgradnje sistema koji je povezan sa Savom, u planu je i elektrifikacija polja.

"Ideja je da pored razvoja ovih sistema za navodnjavanje, što više poljoprivrednih površina dobiju mogućnost da koriste vodu, a voda je sve u poljoprivedi", naglašava Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede. "Voda donosi i kvalitet i kvantit, veću količinu proizvoda po jedinici površine. Elektrifikacijom polja, koju paralelno sa tim moramo da radimo, doneće snižavanje energije, kako bi se što više tog zemljišta zalilo."

Ministarstvo poljoprivrede sa 50% sredstava subvencioniše nabavku opreme za navodnjavanje. Za dve godine očekuje se početak izgradnje još jednog sistema u Mačvi, kojim će se iz Drine navodnjavati oko 15.000 hektara.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи