Pozorište lebanske Gimnazije najbolje u Srbiji

Gimnazija u Lebanu treću godinu zaredom ima i najbolje gimnazijsko pozorište u Srbiji. Na kraju školske godine njene glumce očekuju dva nastupa u zemlji, a potom će Srbiju predstavljati u Crnoj Gori i u Bosni i Hercegovini.

Neprekidno izloženi pogledima velikana svetske i srpske književnosti ideje naviru. Znalačke, sveže. Samo tako se postaje i ostaje najbolji. Pozorišna družina lebanske Gimnazije hrli na svako okupljanje.

"Dogovaramo koji ćemo tekst raditi, onaj tekst koji njih inspiriše, podstiče i onaj koji im omogućava da progovore o bolima i patnjama koji su unutar njih, kao i radostima koje mladost i detinjstvo nose sa sobom", kaže njihov profesor književnosti Dušan Blagojević.

Posle Nušića i Orvela, evo Jasmine Petrović. Osetili su probleme, boli, patnje svoje dobi, neminovnu borbu za trenutak svetlosti. Proživljeno na sceni donelo je komadu "Sve je u redu" priznanje najbolje predstave gimnazijskih teatara u Srbiji.

"Treba okolina da reaguje na te probleme", ističe Teodora Srećković, učenica drugog razreda Gimnazije, "hoćemo da kažemo da niko ne treba da ćuti o svojim problemima već da treba te probleme da podelimo sa drugima", kaže .

Ulaznica za ovo pozorište nije knjižica Gimnazije. Na daske dovodi ljubav i žar prema glumi, one ih ostavljuju i posle sticanja fakultetskih diploma.

"Volim da igram, volim pozorište", kaže Nikola Stošić, "inače se bavim profesionalno glumom, ali sa njima volim da radim."

Posvećenost svojstvena profesionalnim glumcima, ali atmosfera topla, vršnjačka. Profesor je ovde jedan od njih, vođa koji daje smernice, a u stvari je i reditelj, dramaturg, scenograf, kostimograf.

Da li je tu tajna uspeha koji traje?

"Dušan je stvarno jedan sjajan čovek i profesor koji nas je mnogo toga naučio i mene lično", kaže Bratislav Zdravković, učenik drugog razreda Gimnazije, "mnogo sam napredovao kroz njegov rad i kroz njegova predavanja. Stvarno je čovek inspirativan i zna a izvuče maksimum."

Tajna je u mladim ljudima, u energiji koju poseduju", naglašava Dušan Blagojević:

"To je neiscrpna energija, mašta, kreativnost koja se zapravo budi kroz teatar."

Ostavljamo ih na sceni Doma kulture u Lebanu. Nema mnogo vremena. Pred njima je 60. republički festival amaterskih pozorišta u Kuli, pa Beograd, Kotor, Sarajevo. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара