U Vinči uništeni voćnjaci

Najveće štete u jučerašnjem nevremenu pretrpele su opštine Topola i Aranđelovac. Zbog oštećenja na objektima, saobraćajnicana i usevima u Topoli i delu opštine Aranđelovac proglašena je vanredna situacija. Ekipe su od jutros na terenu i procenjuju štetu.

U opštini Topola najviše je stradalo voće, nema sela u kojem nisu oštećeni zasadi, više od pet i po hiljada hektara najkvalitenijeg voća, a trešnje i kajsije stigle su za berbu. U Vinči su uništeni svi voćnjaci, kaže Slavko Vasilijević:

"Šteta je 200 posto. Znači nije 100 posto nego je 200 posto šteta - uništen je rod za ovu godinu, uništen je rod za sledeću godinu. Sve što sam imao na 10 hektara, stradalo je."

Moglo je da se spreči, smatra Milan Vasilijević, voćar iz Vinče:

"Crveni alarm je najavljen četiri-pet dana pre ovoga, država nije obezbedila rakete da se branimo. Mi smo ostavljeni na cedilu."

I Dragan Đurić kaže da je šteta ogromna i da ne može da se nadoknadi:

"Već treća godina zaredom. To se radi samo zbog nedostataka raketa, da je imalo dovoljno raketa to se ne bi desilo."

Olujni vetar pričinio je štete i na stambenim objektima u Krćevcu, Belosavcima i Trešnjevici. Pet ekipa procenjuje štetu.

"Svake godine se iz opštine Topola izveze voće u vrednosti od 20 miliona evra", ističe Dragan Živanović, predsednik Opštine. "Šteta se kreće u zavisnosti od sela do sela, negde od 20 do 100 posto. Na ovim parcelama ovde u ataru Vinče, ovaj deo ovaj kraj sela je doživeo katastrofu 100 posto je uništeno voće."

U opštini Aranđelovac, osim grada i kiše, veliku štetu pričinio je i olujni vetar: rušio je stabla, oštetio objekte. Izlila se i Kubršnica, poplavljena su domaćinstva, privredni objekti. Ekipe procenjuju štetu.

 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 16. jun 2018, 22:28)
anonymous [neregistrovani]

Ovo je velika tuga i jad!

Znamo kako je, imali smo svoje, ali uzela "oluja." Zaista nam je neizmerno zao videti ovako izsecene vocek, razderane, Boze sveti koja steta i tuga. Htedosmo reci, bar su u svojim kucama, ali i tamo ima velikih ostecenja.