Tkačka kolonija u Dojkincima kod Pirota

U Dojkincima, na Staroj planini, održava se treća tkačka kolonija. U organizaciji grada Pirota, Etno-mreže i NALED-a, dvadesetak žena iz cele Srbije uči da tka pirotski ćilim.

Šara "Kraljičin rukav" na vertikalnom razboju već dobija svoju formu. Tkalje iz cele Srbije, savladavaju tradicionalni pirotski zanat, baš kako se to vekovima radilo.

"Dosta je teško, ali zanimljivo", kaže Maja Stojanović iz Sremske Mitrovice. "Šare veoma interesantne i boje, pošto ja volim da tkam u bojama. Nije lako ali je zanimljivo."

I Ljiljana Urošević iz Čačka i Jasmina Đorđević iz Leskovca kažu da im je zanimljivo jer je taj rad kreativan.

Veliki broj ambasadora posetio je tkačku koloniju i uključio se u promociju pirotskog ćilima u svetu.

"Budućnost ćilima je svetla", smatra Džulija Fini, ambasadorka Australije, "i ja se jako radujem i zadovoljna sam što ću, kada se budem vraćala kući, sa sobom poneti svoju kolekciju ćilima iz Srbije."

Ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam pohvalila je inicijativu da se organizuje kolonija, da se podrži ekonomsko osnaživanje:

"To je tema koja je jako bliska mom srcu - da se radi na ruralnom razvoju, na očuvanju tradicije."

Grad Pirot je pokrenuo tkačku koloniju kako bi se sačuvao ovaj drevni zanat i pružio mogućnost tkaljama da žive od ćilimarstva, ističe gradonačelnik Vladan Vasić:

"Želimo da ovaj umetnički, stari zanat opstane. Ideja nam je, kao što sam mnogo puta govorio, da ćilim bude redovan, protokolarni poklon našeg Ministarstva spoljnih poslova, ali zašto da ne i naših ambasada."

Pirotski ćilim ima 96 zaštićenih šara. Za izradu jednog ćilima, potrebna su bar dva meseca tkanja, ali ono što se skine sa razboja, predstavlja unikatno umetničko delo.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи