Sela na obroncima Jelice žele svoju apoteku

Zatvaranje apoteke u Roćevićima u kojoj se tri i po decenije lekovima snabdevalo oko tri hiljade ljudi iz tog i još osam sela sa obronaka Jelice, izazvalo je veliko nezadovoljstvo. Apoteka je zatvorena "zbog nerentabilnosti", i tek ovih dana uvedena je tzv. mobilna apoteka, ali njenim radom meštani nisu zadovoljni.

U Roćevićima kod Kraljeva zdravstvena ambulanta i apoteka otvorene su 1982. godine i od tada njihove usluge bez prekida, pored meštana tog sela, koristili su i stanovnici još osam okolnih sela sa obronaka Jelice.

Ozbiljnijih primedbi na rad tih ustanova gotovo da nikada nije bilo a i lekari, medicinske sestre i farmaceuti rado su odlazili na rad u Roćeviće.

Međutim, početkom ove godine zbog nerentabilnosti, kako ističu u Apotekarskoj ustanovi Kraljevo, apoteka je zatvorena i tek ovih dana uvedena je takozvana mobilna apoteka u selu. Meštani njome nisu zadovoljni.

Zatvaranje apoteke u Roćevićima u kojoj su se pune tri i po decenije lekovima snabdevali meštani i oko tri hiljade stanovnika okolnih sela, izazvalo je veliko nezadovoiljstvo.

Slavko Tiodorović kaže da su se meštani obraćali direktoru Apotekarske ustanove Kraljevo ali da nisu naišli na razumevanje. Rečeno im je da je apoteka u Roćevićima nerentabilna, da da se Apotekarska ustanova sama finansira i da dalji rad seoske apoteke ustanovu vodi u gubitke.

Milovan Simović, najstariji žitelj Roćevića, Stojanka Parezanović, Ratomir Đurković iz Kaone, ističu da je u selima pretežno starije stanovništvo i da svakome odlazak u Kraljevo po lekove teško pada.

Teško prihvataju odgovore nadležnih da apoteka pri ambulanti sa oko osam stotina zdravstvenih kartona ne može da radi bez gubitaka.

Meštani su se obraćali za pomoć i gradskim funkcionerima koji su im pismeno obećali da će pokretna apoteka u Roćevićima raditi svakog dana.

Međutim,u Ministarstvu zdravlja je saopšteno da propisi u oblasti zdravstvene zaštite ne poznaju pokretne, odnosno mobilne apoteke, kao oblik pružanja farmaceutskih usluga, kao i da su apotekarske ustanove isključivo u nadležnosti gradova i opština, u konkretnom slučaju grada Kraljeva.

Ovih dana Apotekarska ustanova ponudila je jedno rešenje nastalog problema.

"Od prošle nedelje svake srede i svakog petka, od sedam do jedanaest časova, u vreme rada ambulante, farmaceutski tehničar biće prisutan u ambulanti u Roćevićima i vršiće raspodelu lekova i druge propisane usluge", kaže Ivan Divac, direktor Apotekarske ustanove Kraljevo.

Međutim, meštani nisu zadovoljni ponuđenim rešenjem. Bratislav Bažalac iz Vrdila kao i mnogi drugi kažu da ni količina a ni vrste lekova koje stižu u Roćeviće ni izbliza ne zadovoljavaju potrebe meštana.

Najčešće od pet-šest prepisanih lekova pacijenti mogu da prezmu samo jedan a po ostale lekove moraju da putuju u Kraljevo.

"Ukoliko ovaj vid apotekarskih usluga u našem selu ne pokaže pozitivan rezultat, a po svemu sudeći da neće, tražićemo pomoć od svih nadležnih da rešimo problem i rad apoteke vratimo u pređašnje stanje.

Inače, Zdravstvena ambulanta u Roćevićima, na čiji rad meštani nemaju nikakve primedbe, radi svakog radnog dana od sedam do jedanaest časova i, po rečim dr Mirjane Krčevinac, direktorke Doma zdravlja u Kraljevu, ta ustanova je uz podršku grada Kraljeva kao osnivača, uspela da dobrom organizacijom i naporima svih zaposlenih primarnu zdravstvenu zaštitu učini dostupnom i kvalitetnom i svim stanovnicima na seoskom području.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара