Planira se zaštita staništa patuljaste efedre na Staroj planini

Doktor Marjan Niketić, botaničar, muzejski savetnik Prirodnjačkog muzeja u Beogradu, na padinama Stare planine otkrio je patuljastu efedru, biljnu vrstu staru oko 250 miliona godina. Pretpostavlja se da je ove krajeve naselila pre ledenog doba. Kako bi biljka efedra ostala sačuvana, planirana je zaštita područja na kome raste. Otkriće je, izgleda, Staroplanince iznenadilo manje nego naučne krugove.

Staroplaninci nisu iznenađeni najnovijim otkrićem retke biljke.  

Na ovim prostorima raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta se podrazumeva, ali niko ne zna šta se krije na obroncima, u šumama, ispod kamenja ili moćnih vodopada. Čak ni gorštaci - koji žive u skladu sa prirodom, osluškuju je, poštuju - i od nje uzimaju ono najbolje.

"Svaki dan smo u planini, svaki dan sakupljamo", kaže Dragan Najdanović iz Dojkinca. "Ja idem sa ovcama, i kako one pasu tako i ja ceo dan sakupljam neke biljke. Kada vidim da nešto napadaju i da one to koriste,  ja to posle uzmem, probam da li je gorko, da li je slatko... Napravim neki čaj ili nešto, i vidim da je to dobro."

"Na Staroj planini je retka rosulja - to je biljka koja se hrani insektima", objašnjava Biljana Pejčić iz Jelovice. "Ispod Koprena je koprenak. Ima dosta retkih biljaka. A na ovoj visini - skoro hiljadu metara, biljke su i lek i hrana."

Starosedeoci koji krstare nepreglednim prostranstvom Stare planine navikli su na njene ćudi. Oni koji je tek upoznaju - ostaju zatečeni prizorom.

Na ovom području raste više od 1.200 vrsta i podvrsta biljaka - a oko 10% spada u endemične.

"Odnosi se na pojam vrste koja se nalazi na vrlo malom lokalitetu. A što se tiče pojma reliktno, to znači da vode poreklo iz nekog zaista davnog perioda - a prisutne su i danas", kaže Aleksandra Zdravković, profesorka biologije. "Kako su se održale te reliktne vrste? Pretpostavljam, tom specifičnom mikroklimom, kojom je Stara planina zadržala to svoje bogatstvo i nije dozvolila, prosto, da vremenom nestane."

Biljni i životinjski svet je veliko blago Stare planine. Nekoliko desetina biljnih vrsta spadaju u zaštićene ili strogo zaštićene, jer predstavljaju prirodnu retkost.

Pored nedavno otkrivene patuljaste efedre, tu su još bor-krivulj, šumski ljiljan, patuljasta perunika, žuta i pegava lincura - a neke od njih se nalaze u Crvenoj knjizi flore Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво