Užice: nagrađeni najbolji đaci Prve osnovne škole

Đaci i nastavnici Prve osnovne škole kralja Petra Drugog u Užicu, osnovane pre 125 godina, decenijama beleže uspehe na takmičenjima. I ova generacija osmaka donela je nekoliko srebrnih i bronzanih medalja sa različitih republičkih takmičenja. Najboljima među njima dodeljene su nagrade.

U knjižicama su za osam godina beležili samo petice, na takmičenjima osvajali nagrade i stizali da se druže. Njih osamnaestoro generacije koja odlazi iz najstarije užičke osnovne škole ponelo je Vukove diplome.

Najbolja među najboljima, đak generacije Jovana Smiljanić, ima jednostavan recept:

"Ne mora toliko da se uči ali treba da se trudi uvek i da prati svoje snove, svoje ciljeve da postavi. Nisam još smislila šta ću biti kad porastem ali volela bih da se bavim nečim što ima veze s fizikom i matematikom."

Uz stečeno znanje, gomilu knjiga i nagrada, iz osnovne škole za nastavak školovanja nose i lepa sećanja.

"Pamtiću svaku uspomenu, druženja, pamtiću nastavnike, svaki uspeh, svaku priliku koju sam dobila da se pokažem u što boljem svetlu", kaže Mila Purić, koja je dobila posebnu nagradu genaracije. "Upisala sam srednju gimnaziju u Budimpešti, idem tako da videću. Ta ideja mi je slučajno pala na pamet pa posle gimnazije neku biologiju,hemiju."

Uspehe đaka prate i nastavnici koji su, između ostalog, objavili nekoliko udžbenika.

"Naši đaci redovno učestvuju na raznim konkursima na raznim takmičenjima", naglašava direktor škole Nikola Bacetić. "Ponekad su jako uspešni, ponekad i ne ali u svakom slučaju postoji taj neki etos, strast ka takmičenju. E kad imate volju za takmičenje i kada redovno učestvujete čini se da to, po pravilu, pre ili kasnije dođe do izražaja."

Zavidno znanje pokazali su i iz nemačkog jezika za šta je za sedmoro najboljih knjige i novčane nagrade obezbedilo užičko Kolo srpskih sestara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво