Dan polja strnih žita u Lukićevu

U Lukićevu kod Zrenjanina održan je Dan polja strnih žita. Proizvođači i stručnjaci su na osnovu dosadašnjeg razvoja procenjivali prinos i kvalitet za više od trideset sorti pšenice na oglednoj njivi. Poljoprivrednici nisu zadovoljni što na otkupnim mestima ni ove godine cena neće biti u skladu sa kvalitetom pšenice.

Milorad Bjelić, poljoprivrednik iz Aleksandrova kod Zrenjanina, smatra da se pšenica na otkupnim mestima ne razvrstava po kvalitetu, jer je otkupljivačima tako lakše. U suprotnom bi morali da imaju i više otkupnih cena, u zavisnosti od količine proteina u zrnu:

"Ako otkupljivači kupuju, to treba da bude predstavnik, kao što je nekad bio Jugoinspekt,  na svakoj otkupnoj stanici. Ovako nema nigde na otkupnim stanicama, nemamo mi predstavnika koji bi štitio i jedne i druge interese."

Miroslav Vukov, poljoprivrednik iz Zrenjanina, smatra da ove godine i pored najavljenih dobrih prinosa neće biti dovoljno dobar kvalitet pšenice:

"Hektolitar očekujemo mnogo manji od prosečnog, od osamdeset. Tako da ne očekujemo nikakvu zaradu na račun kvaliteta."

Da bi poroizvođači imali pšenicu sa više od 12 odsto proteina, što je zanimljivo zbog lakšeg izvoza, stručnjaci kažu da je neophodno najpre sejati deklarisano seme.

"To je zato što sorta nosi genetski potencijal. To je jedna stvar. Druga stvar je da primeni agrotehničke mere, kako bi se to uradilo prema propisima", objašnjava dr Dragan Živančev, sa Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad.

Kako se moglo čuti na Danu polja strnih žita u Lukićevu, na nekim parcelama je već probno požnjevena pšenica i dala je prve prinose od 6,5 do 7 tona po hektaru.

Očekuje se da će kombajni masovno u njive oko 20. juna. Preostali dani u razvoju pšenice su najbitniji za stvaranje proteina i poboljšanje kvaliteta zrna, pa je bitno da u tom periodu dnevne temperature budu umerene.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво