Gradnja stanova za najugroženije romske porodice u Svilajncu

Dvanaest najugroženijih romskih porodica u Svilajncu do kraja godine dobiće nove stanove, opremljene osnovnim nameštajem i električnim aparatima. Projekat finansira Evropska unija u saradnji sa lokalnom samoupravom i ministarstvima građevine i finansija.

Burduš mala u Svilajncu polako nestaje. Raščišćen je teren za novu stambenu zgradu i vrlo brzo sledi izlivanje prve ploče. Romi iz ostatka naselja s pažnjom prate radove i nadaju se da će se baš oni useliti u nove i savremeno opremljene stanove.

"Svi smo mi ovde ugroženi, svi, nema ko nije", kaže naš sagovornik, "i fala Bogu da je neko došao da to vidi."

Komisija "Helpa" organizacije koja je na terenu zadužena za izgradnju, tek će obići romsko naselje i odrediti kojih dvanaest porodica ima najlošije uslove za život.

"Mi po prvi put na ovaj, kako kažu, sistematski način rešavamo pitanje stanovanja Roma koje je katastrofalno i koje zaista ugrožava bezbednost tih ljudi", ističe Osman Balić, predsednik udruženja "Jurom". "Stanje je mnogo teže nego što se golim okom može da vidi."

Opština Svilajnac pokazala je visok stepen odgovornosti za rešavanje problema svojih sugrađana i veoma efikasno koristi novac iz Evropskih fondova, ocenjuju u "Helpu".

"Ja se nadam da ovaj projekat ima i 2. fazu", kaže Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac, "ako ne bude iz ovih sredstava opština Svilajnac potrudiće se da iz drugih sredstava ili iz svojih sredstava nastavi ovaj projekat."

Izgradnja socijalnih stanova za Rome u Svilajncu deo je šireg projekta Evropske unije koji se sprovodi još u Lebanu i Ubu, a vrednost je 7,5 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво