Dom za stare u Leskovcu spreman za prijem korisnika o trošku države

Do kraja nedelje trebalo bi da bude zaključen sporazum između države i licenciranih privatnih domova za stare - kako bi socijalno ugrožene osobe koje čekaju na smeštaj - mogli od jula da nađu smeštaj u privatnim domovima. Dom u Leskovcu spreman je za prijem novih korisnika o trošku države.

Sve se duže čeka na slobodno mesto u Ustanovi za odrasle i starije. Iskusio je to i Vlasta Zlatanović, rodom iz Predejana, koji je na garsonjeru u leskovačkom Gerontološkom centru čekao čitavo prošlo leto.

"Raspitivao sam se gde je najbolji dom, i došao sam do zaključka da mi ovde odgovara", kaže Zlatanović.

Liste čekanja u državnoj ustanovi realnost su već petu godinu. Preko kapaciteta od 180 kreveta se ne može. Korisnici sve mlađi, potrebe sve veće. Posebno u stacionarnom delu.

"Da imamo još sigurno 40-50 postelja, verujem da bi i one bile pune", ističe Maša Stamenković, psiholog Ustanove za odrasle i starije Leskovac. "Ja se iskreno nadam da će ova odluka Ministarstva, što se tiče privatnih domova rešiti situaciju da možemo svakom našem sugrađaninu da izađemo u susret."

Na listi čekanja je njih dvadesetak. Neki od njih bi narednog meseca mogli da dođu do mesta u privatnom domu za stare. Rade već skoro deset godina, poseduju neophodne licence, krajem prošle godine proširili su kapacitete otvaranjem svog drugog objekta.

"I u jednom i u drugom objektu postoji dvadesetak slobodnih mesta koja će biti ponuđena za smeštaj", naglašava Dejan Cvetković, direktor Doma za stare u Leskovcu. "Cene se kreću od 1.055 do 1.325 otprilike, u zavisnosti od korisnika, u koju će vrstu biti smešten što procenjuje naravno Centar za socijalni rad."

Uslovi odlični, osoblje stručno i ljubazno, hrana dobra, kažu korisnici privatnog doma za stare. Zbog toga dolaze iz svih krajeva.

"Meni se sviđa, čisto je, osećam se prijatno", kaže Bora Đorđević iz Vladičinog Hana, "kad sam došao, nisam mogao da ustanem sam, sada ustajem sam." Zadovoljna je i Sehare Bakić iz Vranja.

Detalje ugovora sa državom nakon završenog konkursa tek će saznati. U svakom slučaju cena im odgovara, mesta ima pa bi pitanje smeštaja socijalno ugroženih Leskovčani sa liste čekanja vrlo brzo moglo da bude rešeno.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара