Rana žetva u Dvoranama kod Kruševca

U Rasinskom okrugu, žetva ječma počela je dve nedelje ranije nego što je uobičajeno. Zbog visokih temperatura i manje padavina u aprilu i maju poraniće i žetva pšenice, a suša preti i kukuruzu koji je u tom kraju posejan na 40.000 hektara.

Na prvi pogled parcela tritikalea Dobriše Agatonovića, stočara iz Dvorana, izgledala bi savršeno - da je početak jula. Visina i sklop biljaka su dobri, kažu stručnjaci, ali će klimatski uslovi svakako nepovoljno uticati i na prinos i kvalitet zrna.

Šta je tu je. Važno je žetvu obaviti u što kraćem periodu, kaže Radojka Nikolić iz Poljoprivredno-savetodavne stručne službe Kruševac:

"Ja ne mogu da se setim da je žetva ječma počela ovako rano. Toliko je sazreo ječam, pšenica. Sva su nam polja žuta. Obično su u ovom periodu polja još zelena. Kad počne žetva, bićemo na terenu i tek tada ćemo moći da kažemo kakvi su prinosi. Videćemo sa našim poljoprivrednim proizvođačima, ali svakako će biti manji od očekivanih."

Suša preti i kukuruzu. I pored toga što je setva na skoro svim parcelama u Rasinskom okrugu obavljena u roku.

"Jedva je nikao, inače da budem malo šaljiv u fazi mučenja je sada, on čeka kišu", kaže Dobriša Agatonović, poljoprivrednik iz Dvorana kod Kruševca. "Ovde kiša nije pala ja mislim dvadesetak dana. Rezerve vlage u zemlji su na izmaku i on crpi poslednje zalihe vlage."

"Sve je dovelo do toga da na početku bude slabije nicanje, neujednačeno, kao što i ovde vidimo", objašnjava Radojka Nikolić. "U različitom je porastu kukuruz na samoj parceli. Tako da će se to nepovoljno odraziti i na kasnije faze razvića kukuruza."

Ratari u Rasinskom okrugu i većem delu Srbije, u ovom trenutku prizivaju samo kišu koja bi u potpunosti ili delimično spasla ovogodišnji rod, njihov trud i uloženi novac. Nažalost meteorološke prognoze im ne idu na ruku. Kolike su posledice ove rane suše, znaće se vrlo brzo.

 

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar