Moskovljani doneli priznanje kragujevačkim đacima

Profesori moskovskog Obrazovnog kompleksa "1862" doputovali su u Kragujevac kako bi učenicima Osnovne škole "Natalija Nana Nedeljković" koji su učestvovali u projektima "Dve sestre Srbija i Rusija - isprepletene sudbine" i "Tancuj dobro" uručili diplome i priznanja.

Saradnja dveju škola počela je u oktobru prošle godine. Preko Skajpa, profesori ruskog i srpskog jezika iz obe škole učili su školarce o kulturi i tradiciji Srbije i Rusije.

Ovakav vid saradnje i priznanja koja su nam oni doneli, mnogo znači za školu, ističe direktorka Dragana Mijović: "Počastvovani smo njihovim prisustvom."

Kako bi još više zbližili decu iz Kragujevca sa vršnjacima u Moskvi, kojih u Školskom kompleksu "1862" ima četiri i po hiljade, profesori su organizovali recitovanje ruskih klasika i takmičenje u u plesu.

Snimke koje su slali preko Skajpa, ocenjivao je ruski žiri. Kragujevčani su bili najbolji u plesu, u debitantskoj kategoriji, a za recitovanje je nagrađeno petnaestoro učenika.

"Imali smo dane poezije gde su naša deca učestvovala i osvojila prvu, drugu i treću nagradu, kao i most prijateljstva", objašnjava Snežana Boričić, profesorka ruskog jezika OŠ "Natalija Nana Nedeljković", "i recitovanje, govor na ruskom jeziku o tradiciji i običajima koji povezuju naše dve zemlje."

Zbog postignutog uspeha, gosti iz Rusije došli su da đacima lično uruče diplome, a kragujevačkim prijateljima i saradnicima na zajedničkom zadatku specijalna priznanja.

"Veoma smo srećni i zadovoljni što smo u Srbiji", ističe Elena Bašarina, profesorka i koordinatorka za saradnju Srbije i Rusije, "mnogo su nas lepo dočekali i radujemo se što su srpska deca učila poeziju na ruskom jeziku."

U čast gostiju iz Rusije, učenici Osnovne škole "Natalija Nana Nedeljković" pripremili su kulturno-umetnički program na ruskom jeziku.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 11. jun 2018, 21:53)
milan lala [neregistrovani]

Saradnja

Prelepo za svaku pohvalu . Dace Bog da se veza Srbije i Rusije jos vise rasiri i obogati raznim sadrzajima . Da osim saradnje sa skolama i univerzitetima krene saradnja izmedju raznih nasih i Ruskih udruzenja za odrasle i penzionere. Rusija i Srbija su dve prelepe zemlje i ima se sta videti i posetiti , turisticke organizacije moraju biti vise angazovane . Na Krimu je kao u bajci moglo bi se tamo leto provoditi a Rusi kod nas u nasim banjama .