O kosmičkoj inflaciji i sudaru crnih rupa u Nišu

Vrhunski svetski stručnjaci iz oblasti fizike i kosmologije držali su u Nišu predavanja doktorandima iz deset balkanskih zemalja. To je deo programa koji već deceniju i po, zajedno sprovode niški Prirodno-matematički fakultet i Institut "Maks Plank" iz Minhena.

Inflacija nije nešto što muči samo svetske ekonomije. Proučavaju je i fizičari, ali u drugom kontekstu.

To je trenutak u kome se svemir enormno uvećao za kratko vreme, objašnjava Goran Đorđević, profesor Departmana za fiziku PMF u Nišu:

"Kosmička inflacija je teorija koja objašnjava zašto svemir izgleda ovako, a potvrdu toga očekujemo 2035. godine, kada sateliti budu u stanju da izmere gravitacione talase."

Upravo gravitacioni talasi, nastali sudarom crnih rupa, tema su koja je prošle godine nagrađena Nobelovim priznanjem.

"Crne rupe koje su nastale u tim eksperimentima mogu se povezati sa tzv. tamnom materijom", kaže Sergej Sibirjakov, sa Instituta Cern, Švajcarska. "Ona je veoma važna jer 25% ukupne svemirske energije potiče odatle."

Ovo su samo neke od tema o kojima slušaju doktorandi iz deset balkanskih zemalja.

"Oblasti koje nisu dovoljno zastupljene i nisu na datom nivou, dopune kolege iz regiona ili Insituta kao što je Cern, "Maks Plank", Kembridž, Institut u Trstu", kaže Goran Đorđević, profesor Departmana za fiziku PMF u Nišu.

Zahvaljujući ovom projektu, u Nišu i još nekoliko gradova u Srbiji formirana su specijalizovana odeljenja za fiziku.

"Nastavu drže profesori sa fakulteta, entuzijasti koji posvećeno rade taj posao", ističe Danilo Delibašić, nekadašnji učenik Specijalizovanog odeljenja, "to mi je mnogo značilo na fakultetu."

Ove teme interesantne su i za pisce, pa čuveni Den Braun piše o tome da su sile entropije zaslužne za stvaranje života na Zemlji.

"Ove knjige imaju veze sa naukom, neke stvari koje tu pišu zaista postoje. Ne baš sve doduše", podseća Sibirjakov.

Koliko je Balkanska škola važna za razvoj naike u ovom delu Evrope možda najbolje govori činjenica da okuplja 23 naučne instutucije iz regiona i još trinaest iz svih delova sveta.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво