Zrenjanin: Evropski turnir Specijalne olimpijade u odbojci

Zrenjanin je domaćin evropskog turnira Specijalne olimpijade u inkluzivnoj odbojci. Specijalna olimpijada u svetu obeležava pedesetu godišnjicu postojanja, dok se u Srbiji takmičenja organizuju poslednjih šesnaest godina.

Na ovom Evropskom turniru u Zrenjaninu učestvuje oko 140 tamičara iz deset zemalja, a cilj ovog sportskog takmičenja nije osvojanje medalja već postizanje jednakosti u društvu.

"Volonteri su uvek vrlo značajni. Priključilo se trideset volontera", ističe Igor Kekenj, "rade i svaka ekipa ima po dva volontera i još neke koji pomažu oko ostalih stvari. Za sada je atmosfera odlična."

"Ovo nije naš prvi boravak u Srbiji i utisci su izvanredni", kaže Kšištof Krukovski, direktor Specijalne olipijade. "Organizacija takmičenja ovde u Zrenjaninu je na najvišem nivou i zadovoljstvo je biti deo ovog evropskog turnira. Domaćini su predusetljivi, sve je dobro osmišljeno i komenatri takmičara su pozitivni."

Srbiju na ovom takmičenju predstavljaju dve grupe. Specijalna olimpijada u svetu obeležava pedesetu godišnjicu postojanja, dok se u Srbiji takmičenja organizuju u prethodnih 16 godina.

"Nama je veliko zadovoljstvo šta danas imamo više od pet hiljada sportista koji se skoro pa redovno takmiče na Specijalnoj olimpijadi", naglašava Aleksandar Stanojević, nacionalni direktor Specijalne olimpijade Srbije. "Mi svake godine imamo devet nacionalnih prvenstava, onih lokalnih više od osamdeset, i to je dokaz da se mi trudimo da poboljšamo pod jedan: zdravstveno stanje naših sportista,a drugo: da ih socijalizujemo."

Tokom šesnaest godina inkluzivnih sportskih turnira u Srbiji takmičari Specijalne olimpijade osvojili su više od 110 medalja.

broj komentara 0 pošalji komentar