Svilajnac: Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju

Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju u Svilajncu obeležio je godinu dana uspešnog rada. U toj ustanovi boravi dvadeset petoro dece sa kojima rade defektolog, psiholog i vaspitači. Dobili su i novo specijalno vozilo za prevoz dece.

Dobar standard na lokalu nisu samo asfalt, rasveta ili obnovljene škole, već i mogućnost da svi, a posebno deca, imaju jednake šanse za dobar život, bez obzira kako su rođeni.

S tom idejom, opština Svilajnac osnovala je Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju kao vid pomoći pre svega deci, ali i njihovim roditeljima.

"Ideja je da oni boraveći ovde steknu neke osnovne veštine življenja, da pomognemo porodici da se ojača samopouzdanje, samopoštovanje, snalaženje, da to bude jedan odgovor društva kada je u pitanju populacija dece, netipične dece koja imaju podršku u razvoju", objašnjava Danijela Čuknić, direktorka Predškolske ustanove "Dečja radost".

Porodice znaju da su deca u sigurnim rukama i bezbedna.

"Od kad je krenula, evo tri-četiri meseca stanje se mnogo poboljšalo", kaže Ivana Rajković. "Više da uči, počela je da radi kod kuće, ima volju za rad, mnogo joj se sviđa i mnogo je zadovoljna ovde što dolazi svakog dana i kaže da bi volela da što više bude ovde. Stvarno je jako zadovoljna."

Opština Svilajnac kupila je i specijalno vozilo sa rampom za invalidska kolica tako da će još više dece moći da koristi usluge dnevnog centra.

"Ta deca moraju da dobiju pažnju, da idu u vrtić, u školu, da dobiju radna mesta i da svi zajedno gradimo jedno moderno društvo", ističe Predrag Milanović, predsednik Opštine Svilajnac. "Kad to sve budemo završili,  bićemo članovi razvijenog sveta i Evropske unije."

Većina mališana u Dnevnom boravku, uzrasta od 7 do 15 godina, pohađa i redovnu školu, a u ustanovi tim stručnjaka prati njihove razvojne potrebe i prilagođava program svakome ponaosob, uči ih odgovornosti i kako da se što lakše snađu u životu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи