Lubnica: Četiri generacije na istom poslu

Na imanju porodice Martić u ataru Lubnice kod Zaječara složno rade četiri generacije. Koriste subvencije grada za unapređenje svog gazdinstva, a ovih dana iz budžeta grada dobili su i podsticajna sredstva za treće dete - najmlađeg člana u porodici.

Sabrina i Davor Martić, mladi bračni par, ostali su na selu i opredelili se za stočarstvo. Sabrina je pre četiri meseca rodila treće dete.

Trenutno je, kako kaže, "na poštedi" i pakuje sir za mušterije. Sabrina kaže da im dobro dođu sredstva koja grad izdvaja za treće dete:

"Decu ne pravimo zbog sredstava, ali opet znači dosta. To je novac koji se ulaže iz budžeta grada za detetove potrebe."

"Za treće dete grad Zaječar izdvaja 60.000 dinara, a planira se da u narednom periodu ta suma bude i veća", kaže Elena Petrović, pomoćnica gradonačelnika.

Davor radi u rudniku, ali zajedno sa ocem i osamdesetogodišnjim dedom obrađuje 15 hektara zemlje. Na imanju treba izgraditi još neke ekonomske objekte, a prošle godine su, uz subvencije grada, nabavili stado umatičenih ovaca.

"Uglavnom se svi ispomažemo", kaže Davor, "svi bukvalno sve radimo, nema muškog i ženskog posla. Ono što je teže, naravno, radimo mi muški. Raspoređujemo se pošto su tu i deca."

"Kosimo, skupljamo seno, oni izađu baliraju, skupljaju", kaže Miroljub Martić, koji pomaže koliko može.

Posle više od decenije, grad Zaječar je prošle godine prvi put raspisao konkurs za podsticaj poljoprivrede.

"Oni su prethodne godine  iz budžeta grada dobili za podsticaj stočarstva 120.000 dinara upravo za kupovinu kvalitetnih grla ovaca", objašnjava Vesna Stanković, članica gradskog veća. "Time su povećali broj umatičenih grla, povećali svoje prihode."

Ove godine grad Zaječar je za poljoprivredu opredelio duplo veći budžet nego lane. Za subvencije je izdvojeno 15,5 miliona dinara.

broj komentara 0 pošalji komentar