Zadrugari iz Donje Lomnice za svoj projekat dobili sto hiljada evra

Zadruga "Med i voće" u Donjoj Lomnici na konkursu od države dobila je sto hiljada evra i uložila ih u najsavremeniju opremu za proizvodnju meda.

Donja Lomnica kod Vlasotinca, sa oko četiristo žitelja, ima dugu tradiciju zadrugarstva, koja je prekinuta pre dvadesetak godina. "Med i voće" osnovalo je 2013. godine. dvanaestoro zadrugara koji su shvatili da ozbiljne proizvodnje meda nema bez udruživanja.

Zbog toga su napravili projekat, konkurisali, i od Vlade Srbije dobili sto hiljada evra.

"Naša društva koja smo dobili su na 5-6 ramova sad negujemo, a možemo da očekujemo rezultate tek sledeće godine", kaže zadrugar Bojan Petrović.

Zadruga "Med i voće" u Donjoj Lomnici danas ima najsavremenije mašine. To će zadrugarima znatno pojeftiniti proizvodnju i podići kvalitet meda.

Očekuju da će u ovoj godini proizvesti skoro pet tona meda, a zadruga je otvorena i za nove članove.

"U dogledno vreme planiramo i pakovanje meda", ističe direktor zadruge Zoran Stojiljković. "Očekujemo nova sredstva, neke nove konkurse, ovde će moći da se vrca med po adekvatnim uslovima koje propisuje i Evropska unija."

Država je za osnivanja novih i za pomoć postojećim zadrugama ove godina izdvojila 850 miliona dinara. Konkurs za nove projekte uskoro će biti raspisan.

Interesovanje je veliko, jer bez zadruga nema kvalitetne proizvodnje i revitalizacije srpskog sela, rekao je obilazeći zadrugu u Donjoj Lomnici ministar zadružen za ravnomerni regionalni razvoj Milan Krkobabić:

"Predviđamo da u sledećoj godini osnujemo između šezdeset i sedamdeset zadruga. Ulaganja u postojeće je 15 miliona u novoformirane 3,5 miliona, a idemo i u formiranje složenih zadruga do pola miliona evra."

U Srbiji je rekordna proizvodnja meda - više od 9.000 tona - bila 2013, ove godine prema procenama stručnjaka proizvođači se približavaju toj količini. A koliko proizvodnja meda može biti profitabilna najbolji govori činjenica da je pre pet godina izvezeno blizu pet hiljada tona i da je tada ostvaren veći prihod nego od izvoza mesa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи