Počinje Festival klasike u Pančevu

U Rimokatoličkoj crkvi Karla Boromejskog u Pančevu, večeras u 20 časova, biće svečano otvoren 8. Klasik fest na kojem će nastupiti solisti iz Francuske, Slovenije, Holandije i Srbije.

Za četiri dana, koliko traje "Klasik fest" na tri različita mesta u gradu virtuozi klasične muzike sviraće Pančevcima dela najpoznatijih kompozitora.

Sve počinje u crkvi Karla Boromejskog a nastavlja se u petak, u Svetosavskom domu gde će se održati koncert "Samo za romantične". U nedelju, u dvorištu Narodnog muzeja, ansambl sastavljen od trideset petoro solista Balkanske kamerne akademije sviraće najpopularnije filmske hitove.

"Dolaze nam muzičari sa raznih strana i svi zajedno želimo da sviramo na istoj bini i to jeste kamerna muzika", kaže Ognjen Popović, klarinetista i umetnički direktor „Klasik festa"Da se spojimo i da stvorimo novi ansambl na festivalu koji će zvučati kvalitetno i originalno.

Prvi gosti su već stigli, a oboista Kristofer Bauman iz Holandije nestrpljiv je da oseti novi ambijent i da se predstavi pančevačkoj publici:

"Prvi put sam u Pančevu i zaista uživam u vašem gradu. Radujem se što ću ovde nastupati na neobičnim mestima koja su, kako sam čuo od Ognjena, veoma akustična. Verujem mu, jer se poznajemo odavno, a nastupali smo već zajedno u Sloveniji i drago mi je što ćemo opet biti na istoj sceni."

Festival organizuje pančevački Kulturni centar, pod pokroviteljstvom grada i Ministarstva kulture:

"Mi smo prirodni partneri i naša saradnja sa Ognjenom traje već dvanaest godina", kaže  Boban Tanasijević, urednik muzičkog programa Kulturnog centra Pančevo. "U početku je bila ideja da se koncerti održavaju samo u Kulturnom centru, a onda smo odlučili da izađemo napolje i sad se sve održava na nekim drugim mestima a tražimo i nove lokacije za sviranje klasične muzike.

Organizatori "Klasik festa" žele da svirajući dela visoke umetničke vrednosti na najbolji način afirmišu kamernu muziku i da što više mladih edukuju i uključe u svet ne tako popularne muzike. Na taj način oni se bore protiv kiča i šunda.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара