Bresničke rode našle novi dom

Sve je više roda koje se nastanjuju južno od Save i Dunava: poslednjih godina registrovano je više od tri stotine parova. U Bresnici kod Čačka par ovih selica uselio se u veštačko gnezdo koje su postavili đaci i ljubitelji ptica.

Više decenija, na vrhu bora u školskom dvorištu, dom dugonogih ptica bio je zaštitni znak Bresnice. Oluja im je razrušila gnezdo pa su im prošle godine najmlađe komšije uz pomoć čačanskog udruženja ljubitelja ptica sagradile novo u koji se jedan par roda uselio ovog proleća.

"Drago mi je što su došle rode, jer nije ih bilo ovde već tri godine", kaže Goran Božović. "Jedan čovek je ubio rodu i nije dolazila tri godine."

Njihovom povratku raduju se i Dušica Milovanović i Milutin Radonjić.

U gnezdu su najverovatnije tri mladunca. Još ih roditelji brižljivo čuvaju pod krilima. Ne plaše se znatiželjnih pogleda i dečje graje, kao da znaju da su na sigurnom.

"Jedna od boljih metoda je postavljanje ovakvih platformi", objašnjava Dragiša Petrović iz Udruženja "Sove na oprezu". "Teže mogu da ih ugroze vremenske neprilike, kao što je oluja, i drugo. To gnezdo ne može da se pomeri, prilično je čvrsto urađeno."

Iz Udruženja "Sove na oprezu" i Društva za zaštitu i proučavanje ptica nadaju se da će nastaviti akciju postavljanja veštačkih gnezda za rode. U susednim selima već ih je postavljeno nekoliko.

"Trudićemo se da i na obodu grada postavimo nekoliko platformi, gde bi bilo izuzetno dobro da i ova gradska deca mogu da vide rode i da nešto nauče o prirodi", najavljuje Dragiša Petrović iz Udruženja "Sove na oprezu".

Rode su u Bresnici osetile dobrodošlicu, a na tihe bele komšije raskošnih krila navikli su i u susednim Mrčajevima. I na odžaku vrtića u tom selu jedan par ima mladunce.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво